Σπείρα στα Άνω Λιόσια είχε κάνει ανταλλακτικά πάνω από 3.000 ΙΧ

Πάνω από 3.000 αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι είχε μετατρέψει σε ανταλλακτικά πολυμελής σπείρα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στα Άνω Λιόσια.

Η παράνομη δράση της οργάνωσης εντοπίζεται τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στη χρονική διάρκεια της οποίας, πάνω από 3.000 οχήματα έχουν κλαπεί, αποσυναρμολογηθεί και πωληθεί ως ανταλλακτικά. Τις τελευταίες μόνο ημέρες, κλάπηκαν και διαλύθηκαν συνολικά δεκατέσσερα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν

το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, συνολικά δέκα άτομα (3 ημεδαποί και 7 αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν) ηλικίας από 19 έως 42 ετών, μεταξύ των οποίοων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμη τέσσερα μέλη του κυκλώματος.

Ο 32χρονος αρχηγός της σπείρας, είχε στην ιδιοκτησία του επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών οχημάτων στην περιοχή Σκαλιστήρι στα Άνω Λιόσια. Τη συγκεκριμένη επιχείρηση χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ενώ στρατολογούσε μέλη, τα οποία κατόπιν παραγγελίας του, επέλεγαν και έκλεβαν συγκεκριμένους τύπους και μοντέλα οχημάτων.

Στη συνέχεια, τα κλεμμένα οχήματα, πάντα υπό την καθοδήγηση του 32χρονου, μεταφέρονταν από τα ίδια άτομα στη μάντρα του στα Άνω Λιόσια, χρησιμοποιώντας άλλα οχήματα ως προπομπούς για να ελέγχουν τη διαδρομή και το δρομολόγιό τους.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι όταν προσέγγιζαν σε αυτή, μέσω ενός αδιέξοδου χωματόδρομου, έσβηναν τα φώτα τους και φτάνοντας στο σημείο εισόδου, όπου υπήρχε ασφαλισμένη μεταλλική πόρτα, πραγματοποιούσαν ηχητικό σινιάλο, προκειμένου να τους επιτραπεί η πρόσβαση.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κάθε βράδυ εισέρχονταν με τον ίδιο τρόπο και μεθοδολογία στην επιχείρηση, περίπου 2 έως 5 αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι οι πινακίδες των κλεμμένων οχημάτων είτε παραλαμβάνονταν από τα άτομα που τα μετέφεραν είτε καταστρέφονταν επί τόπου με τη χρήση οξυγόνου από τους εργαζομένους στη μάντρα, πάντα υπό τις οδηγίες του συλληφθέντα ημεδαπού «εγκέφαλου».

Παράλληλα, παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρων από τα οχήματα, είτε τους «έσβηναν» και πάλι με τη χρήση οξυγόνου.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν τμήματα και εξαρτήματά τους, όπως ρόδες, καθίσματα, ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρες, πόρτες και άλλα ανταλλακτικά και τα διέθεταν προς πώληση.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των μελών της οργάνωσης, περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της παράβασης του Νόμου που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και του Νόμου περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα