Ανησυχία για την αντιπυρική περίοδο

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η κρατική μηχανή καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών όσο πλησιάζουμε στους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ραγδαία. Χαρακτηριστική είναι έκκληση που απευθύνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, για εθνική πανστρατιά προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλότατος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία κάνει ό,τι

περισσότερο μπορεί, αλλά αυτό δεν αρκεί: «Τελικά είναι θέμα ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Αν δεν ασχοληθούμε, κινδυνεύουμε να πάθουμε μια πολύ μεγάλη ζημιά» ήταν τα λόγια του υπουργού που εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του, τόσο για το «γερασμένο» του στόλου των αεροσκαφών, όσο και για το «μοντέλο» δράσης των πυροσβεστικών δυνάμεων εδάφους.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσκολότατη περίοδο. Είναι, δυστυχώς, σαν να μας παίζουν οι συνθήκες ένα παιχνίδι. Θα αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαπέντε - είκοσι ετών» σημείωσε ο κ. Δένδιας, για να συμπληρώσει δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία: Την ανάγκη κοπής της βλάστησης με πρωτοβουλία των ιδιωτών και την υποχρέωση της ΔΕΗ να μεριμνήσει προκειμένου να μειωθεί, αν όχι να εξαλειφθεί, ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιών από πυλώνες της επιχείρησης.

Άρχισε η αντιπυρική περίοδος και η ανησυχία όλων μας πιστεύω είναι έντονη. Ήδη οι δασικές πυρκαγιές έχουν αρχίσει από το μήνα Μάρτιο.

Χ. Καφαντάτη: Τεράστιες οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Με τη σειρά της και η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαρά Καφαντάρη, δεν έκρυψε την ανησυχία της «η αντιπυρική περίοδος βρίσκει τα δάση μας ουσιαστικά απροστάτευτα. Κατά πλειονότητα χωρίς διαχειριστικά σχέδια, χωρίς καθαρισμό δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, με μεγάλη ποσότητα καύσιμης βιομάζας, η οποία τείνει να τα μετατρέψει σε εν δυνάμει πυριτιδαποθήκες. Με αποδυναμωμένες τις Δασικές Υπηρεσίες σε μέσα, προσωπικό και κονδύλια», δήλωσε από το βήμα της Βουλής.

«Ο κίνδυνος για το φυσικό μας πλούτο επιτείνεται και από τις τεράστιες ελλείψεις στο Π.Σ., τόσο στα επίγεια όσο και στα εναέρια μέσα.

Όλα αυτά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από τα συναρμόδια υπουργεία, λόγω μνημονιακών περικοπών σε πιστώσεις, μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό.

Ο τομέας της πρόληψης είναι καθοριστικός για τη προστασία των δασών μας. Όμως, παρά την έγκαιρη κατανομή της ΣΑΤΑ, δεν εκταμιεύτηκαν ακόμη τα κονδύλια για την πρόληψη από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα τα διάφορα έργα να γίνουν με καθυστέρηση ή και καθόλου (καθαρισμοί, συντήρηση δασικού δικτύου) με όποιες συνέπειες, που γίνονται εύκολα αντιληπτές» πρόσθεσε.

Η κ. Καφαντάρη αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των πιστώσεων στο Π.Σ.: «το Πυροσβεστικό Σώμα, οι έλληνες πυροσβέστες καλούνται να δώσουν τη δύσκολη μάχη της αντιπυρικής με σταθερό και ισχυρό μέσο τον επαγγελματισμό τους, την εθελοντική απλήρωτη υπερεργασία τους ευρισκόμενοι στα όρια της μισθολογικής εξαθλίωσης. Οι πιστώσεις για τις δράσεις του ΠΣ είναι περικομμένες κατά 25% σε σχέση με τις περσινές, σε εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης 15% κάτω από το 2012 και συνολικά μειωμένες περί το 40% από το 2009, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για τη θερινή υποχρεωτική υπερεργασία, ενώ το «δασικό επίδομα» το χαρίσατε στους τροϊκανούς δανειστές μας».

Αναφερόμενη στον ίδιο τον υπουργό του υπενθύμισε πως ο ίδιος δήλωσε «κάναμε ό, τι μπορούμε, αλλά το υλικό μας είναι σε μια κατάσταση που κινδυνεύουμε να μας προδώσει».

Τέλος, η κ. Καφαντάρη διαπίστωσε με βάση και τις απαντήσεις που έχει λάβει από τον υπουργό, πως το «Π.Σ. δεν έχει τα κατάλληλα μέσα. Με γερασμένο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων (52% πάνω από 10 χρόνια, 17% πάνω από 20 χρόνια), χωρίς αντικαταστάσεις ελαστικών εδώ και χρόνια, «ζητιανεύοντας» κατά κάποιο τρόπο από ιδιώτες χορηγούς ελαστικά, ενώ τα εναέρια μέσα είναι επίσης γερασμένα, ειδικά τα παλιά αεροσκάφη canadair, τα οποία επιχειρούν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες (όχι πάνω από 40 βαθμούς)».

Προσπάθειες συντονισμού

Την ανάγκη να επιτευχθεί η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστική, Δασικές Υπηρεσίες, Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες, ΟΤΑ) για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, με επιστολή του προς τους γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

«Οι συναρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να συντονιστούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες στον δασικό πλούτο», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα