Σκληρό μπραντεφέρ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

-Γιατί παρενέβη ο Καραμανλής

-Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

-Πώς μετακινούνται οι ψηφοφόροι

-Ψήφο-ψήφο, κατά κυριολεξία, η αναμέτρηση

-Τα πλεονεκτήματα του Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης και οι δυσκολίες του Τσίπρα

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Με τη Ν.Δ. να διατηρεί το πλεονέκτημα (τουλάχιστον στις περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις) αρχίζει το τελευταίο δεκαπενθήμερο της προεκλογικής περιόδου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ισχύσει (πάλι!) η συσκότιση με την επίσημη απαγόρευση

της δημοσιοποίησης ερευνών της κοινής γνώμης!

Το προβάδισμα της Ν.Δ. κινείται μεταξύ μιας και τριών ποσοστιαίων μονάδων στα γκάλοπ που είδαν μέχρι χθες το φως της δημοσιότητας, με εξαίρεση μόνο ένα (της Public Issue), που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στην εκλογική επιρροή με σημαντική διαφορά. Η γενική εικόνα που επικρατεί πάντως αυτή τη στιγμή, τόσο στα κομματικά επιτελεία, όσο και στα γραφεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, είναι ότι το μπραντεφέρ μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, θα είναι πολύ σκληρό. Ήδη το κλίμα αρχίζει να πολώνεται, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα να πιέζονται, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο.

Ο δικομματισμός με την παλιά του μορφή (έστω και με διαφορετικό τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές) δεν μπορεί να αναβιώσει βέβαια εκ του γεγονότος και μόνο ότι για πρώτη φορά τα διεκδικούμενα ποσοστά είναι της τάξης του 25% με 30% και δεν έχουν καμιά σχέση με τα άνω του 40% που εξασφάλιζαν αυτοδυναμίες κατά το παρελθόν. Η πόλωση παραπέμπει σε έναν νέου τύπου διπολισμό ανάμεσα στην «κεντροδεξιά» και την «κεντροαριστερά» και μάλιστα με βασικό διακύβευμα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, που τίθεται για πρώτη φορά κατ’ αυτόν τον ευθύ τρόπο.

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεχωρίσει ως εκφραστές αυτού του δίπολου, ενισχύοντας διαρκώς τη συσπείρωσή τους, αλλά είναι ασαφείς ακόμη οι συμμαχίες, τις οποίες μπορούν να οικοδομήσουν την επομένη των εκλογών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σταδιακά, η παράμετρος αυτή αρχίζει να γίνεται μάλιστα κρίσιμο θέμα της προεκλογικής αναμέτρησης, με δεδομένο ότι σε όλες τις μετρήσεις η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών τώρα (και σε απόκλιση με τις τάσεις που επικράτησαν την 6η Μαΐου) τάσσεται υπέρ της ανάγκης συγκρότησης σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης.

Στη μάχη αυτή μπαίνουν σιγά σιγά και τα «δυνατά όπλα». Η χθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έρχεται να ενισχύσει αυτή την εικόνα της διπολικής αναμέτρησης. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της παράταξής του, «αν επιλέξουμε την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα σε μικρότερους σχηματισμούς της ευρύτερης κεντροδεξιάς, στην ουσία ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Καραμανλής εξηγεί ότι «εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή πολίτες χωρίς αριστερό προσανατολισμό θα στήριζαν έτσι την Αριστερά. Ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αυτό δεν βοηθάει την Ελλάδα». Και στηρίζει τ

Keywords
Τυχαία Θέματα