Αυτή είναι η πρόταση Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

-Φιλολαϊκή στροφή, αλλά με ρεαλισμό από τη Ν.Δ.

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής του, στους οποίους θα βασίσει και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατέστησε σαφές για μια ακόμη φορά ότι το πρόγραμμα της τρόικας, με την παρούσα μορφή του, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Του Γιώργου Ιωσήφ

Ο κ. Σαμαράς

τόνισε ότι τρεις είναι οι προτεραιότητες της Ν.Δ.:

- Ανάκαμψη/ανακούφιση

- Επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής, σε μιαν Ευρώπη που κι αυτή αλλάζει.

- Δικαιοσύνη και ασφάλεια για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και για να γίνει ξανά «φυσιολογική» η χώρα.

Τα οφέλη για τους πολίτες τα εντόπισε σε πέντε τομείς:

- Θέσεις εργασίας.

- Ανακούφιση των δανειοληπτών, των νοικοκυριών και του επιχειρηματικού κόσμου.

- Παραμονή στο ευρώ με συνθήκες τέτοιες, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

- Αποκατάσταση αδικιών.

-Μέτρα για την Ασφάλεια του Πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. απαρίθμησε 18 μέτρα, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, και τον καμβά για την επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα την επόμενη ημέρα.

«* 1. - Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Ακόμα αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009. Και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους.

- Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και -σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα γίνει αμέσως μετά η προσπάθεια για τους υπόλοιπους.

- Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία.

* 2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

* 3. Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Κι αυτό από ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

* 4. Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών, ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτη εισφορά του 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011. Να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλιστούν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια.

* 5. Όχι άλλη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με την ιδέα ότι για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. Η Βουλγαρία δεν είναι… «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και ανάπτυξης. Στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Για τη «μετενέργεια» επαναφορά της στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (

Keywords
Τυχαία Θέματα