Σε θέση μάχης η κορεάτικη χερσόνησος…

«Αόρατα» μαχητικά F22 στέλνει η Ουάσινγκτον στις κοινές ασκήσεις του στρατού της με τον αντίστοιχο νοτιοκορεάτικο, λίγες ημέρες μετά την αντίδραση της Βορείου Κορέας στην προηγούμενη ανάπτυξη αμερικανικών stealth. Στην αναφορά της Πιόνγκγιανγκ πως βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» με τη Νότιο Κορέα, ενώ η Σεούλ προειδοποιεί πως θα δώσει «ισχυρή απάντηση εάν δεχθεί πρόκληση».

Ειδικότερα, δύο αμερικανικά F22 Raptor έχουν φτάσει στη Νότια Κορέα για να πάρουν μέρος

στις συνεχιζόμενες ασκήσεις με τον στρατό της Σεούλ, οι οποίες διαρκούν μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ανάπτυξη μαχητικών Β-52 (τα οποία είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί το 2010) έκαναν τη Βόρεια Κορέα να αντιδράσει κόβοντας τις επικοινωνίες με τον νοτιοκορεατικό στρατό και προειδοποιώντας ότι έθεσε σε ετοιμότητα τα πυραυλικά της συστήματα.

Τη Δευτέρα, η νέα πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκιούν-Ουέ τόνισε ότι «εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νοτίου Κορέας και του λαού της, θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση στην αρχική μάχη χωρίς πολιτική σκοπιμότητα».

Τόσο η Νότιος Κορέα όσο και οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τη βορεικορεατική «κατάσταση πολέμου» και τη διακοπή των επικοινωνιών ως τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε μία σειρά κλιμακούμενων αντιδράσεων της Πιόνγκγιανγκ -που ξεκίνησαν από τις πρόσφατες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφάλειας Κέιτλιν Χέιντεν ανέφερε πως η τελευταία αναφορά της Πιόνγκγιανγκ «ακολουθεί ένα γνωστό μοτίβο βορειοκορεατικής ρητορικής».

Keywords
Τυχαία Θέματα