Μεγάλη διάκριση για τον Πέτρο Μάρκαρη

Το βραβείο Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Μυθιστορήματος που απονέμει το γαλλικό περιοδικό Le Point απέσπασαν τα «Ληξιπρόθεσμα Δάνεια» του Πέτρου Μάρκαρη.

Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια του Φεστιβάλ της Λιόν «Quais du polar».

Οι υποψήφιοι για το ετήσιο αυτό βραβείο ήταν πολλοί και φέτος, ωστόσο η τελική μάχη έγινε ανάμεσα στο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη και στο μυθιστόρημα «Τρομοκρατική απειλή» της Γερμανίδας Άλεξ Μπεργκ.

«Αυτοί που αγαπούν την Ελλάδα θα λατρέψουν τους Έλληνες του Μάρκαρη»

γράφει η σύνταξη του περιοδικού. «Έλληνες που προχωρούν, χτυπημένοι από τις περικοπές, άλλοι που δεν χωνεύουν την ιδέα ότι πρέπει να πληρώσουν, αλλά ένα σύνολο που ερμηνεύει πάνω από όλα τη βαθιά αμηχανία των Ελλήνων συγγραφέων να μιλήσουν για αυτή την κρίση. Ο Μάρκαρης φιλοτεχνεί το πορτρέτο της ελληνικής κοινωνίας μέσα στην αναταραχή: τη διαφθορά των ισχυρών, τον πόνο των θυμάτων, τα κολπάκια και τους σκανδαλώδεις χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς».

Η δεκαμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από τέσσερις δημοσιογράφους του «Le Point», δύο συγγραφείς, τον οργανωτή του φεστιβάλ, έναν πρώην διευθυντή του Εγκληματολογικού της Αστυνομίας και τον σημερινό πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας (Conseil constitutionnel) που εκτελούσε και χρέη προέδρου της επιτροπής.

Το μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο στη Γαλλία με τον τίτλο «Liquidations a la grecque» («Εκκαθαρίσεις α λα ελληνικά») από τις εκδόσεις Seuil και είναι το πρώτο της «Τριλογίας της Κρίσεως» - τα άλλα δύο, που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, είναι η «Περαίωση» και το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», όλα από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης».

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα