Σε Αθήνα και Σκόπια το Φλεβάρη ο Μάθιου Νίμιτς

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, που είναι υπεύθυνος για το Σκοπιανό, θα επισκεφθεί ίσως και μέσα στο Φεβρουάριο την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Σκοπός του Νίμιτς είναι να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με σκοπό την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Την είδηση επιβεβαίωσε ο διαπραγματευτής της Ελλάδας

πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης έπειτα από συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη και όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης «είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο αν θέλει».

Ο Έλληνας διαπραγματευτής θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τον κ. Νίμιτς «για να εξετάσουμε από κοινού, μετά τη συνάντηση που θα έχει και με τον εκπρόσωπο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - τη γνωστή ως FYROM - ποιες είναι οι δυνατότητες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν πιο κοντά στην οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βασιλάκης υπερτόνισε «τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», για συνεχίσει λέγοντας πως «με προκλήσεις και επιθέσεις, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση».

«Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν ήταν και πολύ επιβοηθητικές. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν είναι αμέτοχος παρατηρητής ώστε να κάνει τα σχόλια που έκανε. Κρατάει στα χέρια του την προοπτική εξεύρεσης λύσης και το μέλλον της χώρας του» σχολίασε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων ο Έλληνας διπλωμάτης.

Πάντως, ο κ. Βασιλάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται, ούτως ή άλλως, να μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κ. Γκρουέφσκι, παρά τις επιθέσεις. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να αλλάξει στάση, ώστε να πετύχουμε την επίλυση του ζητήματος σε κάποια φάση σύντομα».

Τέλος, όσον αφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη «δεν αλλάζει τα δεδομένα» και ότι «με την ετυμηγορία η Ελλάδα και η FYROM καλούνται να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, ώστε να φτάσουμε σε κάποια λύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα