Σχέδιο «Δευκαλίων» στη Κεφαλονιά (φωτογραφίες)

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών «Δευκαλίων» για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς.

Στο πλαίσιο του σχεδίου μεταβαίνουν άμεσα στο νησί:

- Ενα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (τρεις ομάδες των δέκα ατόμων και τρεις γιατρούς), δύο γαιοπροωθητές, έντεκα σκηνές των δέκα ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης. Το C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.
- Ενα αεροσκάφος

C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει κυβερνητικό κλιμάκιο.
- Το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα. Το ΙΚΑΡΙΑ βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.
- Επιπλέον έχει τεθεί σε ετοιμότητα άλλο ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς.
Τον συντονισμό έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μεταβαίνει στην Κεφαλονιά με το C-27J. Στο αεροσκάφος επιβαίνει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού προέκυψε μετρά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την περιοχή της Κεφαλονιάς στις 05.08 το πρωί (03/02), που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αποδοκιμάστηκε ο Δένδιας

Αποδέκτης αποδοκιμασιών, έγινε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας στην Κεφαλονιά. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, κατά το πέρασμά του από τον κεντρικό πεζόδρομο του Ληξουρίου, έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων και φραστικών επιθέσεων.

Οι πλήροφορίες κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια από τους πολίτες, καθώς ο υπουργός έφτασε να δει τους σεισμόπληκτους με πολυπληθή συνοδεία αστυνομικών για ασφάλεια.

9 ελαφρά τραυματίες - Ζημιές στο Ληξούρι

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου Διονύσης Μαρκάτος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «έχουν διακομιστεί εννέα ελαφρά τραυματίες από πτώσεις αντικειμένων, ενώ το κτήριο του νοσοκομείου δεν έχει υποστεί καμία ζημία, αλλά κατέρρευσε μόνο ο εξωτερικός μαντρότοιχος».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «το νοσοκομείο του Αργοστολίου δεν έχει κανένα πρόβλημα» και επιβεβαίωσε ότι «στο νοσοκομείο Ληξουρίου έπεσε μόνο ένας εξωτερικός μαντρότοιχος».

Οι πιο σημαντικές ζημιές από τη νέα δόνηση εντοπίζονται στην περιοχή του Ληξουρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, ζημιές στο λιμάνι Ληξουρίου αλλά και σε σπίτια.

Διίστανται οι απόψεις για το μέγεθος

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα. Στα 6,1 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος της δόνησης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Λέκκας: Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν

Για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά. «Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε και έκανε λόγο για «αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου».

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Από τον ίδιο εστιακό χώρο

Πάντως, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Σαχπάζη, δήλωσε ότι «ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου».

«Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή», εξήγησε η κ. Σαχπάζη. Σύμφωνα με την ίδια, «τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλοι σεισμοί, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή».

Φωτογραφίες: inkefalonia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα