«Σαρακοστιανή»… αποκριά

-Ο δήμος Ρέντη-Νίκαιας, που παραδοσιακά πραγματοποιούσε το καλύτερο καρναβάλι της Αττικής, φέτος δεν θα γιορτάσει την Αποκριά, ενώ λόγω… λιτότητας «ανεστάλη» και η παρέλαση των καρναβαλιστών στο Μοσχάτο.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η Αποκριά της… κρίσης μετέτρεψε κάθε γιορτή σε διανομή τροφίμων προς τους φτωχούς. Φάνηκε από την Τσικνοπέμπτη το τι θα ακολουθούσε φέτος, όταν στην Βαρβάκειο αγορά έσπευσαν χιλιάδες Αθηναίοι και στήθηκαν ώρες στην ουρά για να κεραστούν μια μερίδα κρέας και ένα ποτήρι κρασί.

Ακόμη και οι κρεοπώλες της Βαρβακείου, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρουν το κρέας για την συγκεκριμένη γιορτή, τα έχασαν. Το ίδιο συνέβη όμως και σε πολλούς δήμους της Αττικής, ενώ το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και στα Κούλουμα. Την ίδια ώρα οι περικοπές στις καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι σε όλους τους δήμους εμφανείς.

Δ. Αθηναίων: Καρναβάλι φτώχειας και… προσφορών

Όπως συνέβη με τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ο δήμος Αθηναίων θα φέρει εις πέρας και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με την συμβολή των υπαλλήλων του, προκειμένου να μηδενίσει το κόστος. Σε όλες τις γιορτές θα συμμετέχουν η χορωδία και η φιλαρμονική του δήμου, ενώ στα μικρά γλέντια που έχουν διοργανωθεί, τη μουσική θα προσφέρουν αμισθί ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Σήμερα και αύριο στην αυλή του Μουσείου Ακρόπολης, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στον πεζόδρομο απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο θα ψυχαγωγούν τους Αθηναίους τα μουσικά σύνολα του δήμου. Την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο γλέντι για τα Κούλουμα στον λόφο του Φιλοπάππου, πάλι με τα μουσικά σύνολα του δήμου, ο οποίος θα προσφέρει τα παραδοσιακά εδέσματα της σαρακοστής (χαλβά, λαγάνα, φασολάδα), που εξασφάλισε φυσικά μέσω των ευγενικών προσφορών διάφορων χορηγών.

Ρέντης-Νίκαια: Φιλανθρωπίες αντί… καρναβαλιού

Στον δήμο Ρέντη-Νίκαιας, που παραδοσιακά πραγματοποιούσε το καλύτερο καρναβάλι της Αττικής, φέτος δεν θα γιορταστεί η Αποκριά. Η δημοτική αρχή ήρθε σε συνεννόηση με τους χορηγούς και όλα τα προβλεπόμενα κονδύλια θα διατεθούν για τις οικογένειες του δήμου, που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν αγαθά πρώτης ανάγκης. Όπως δηλώνει στην «Αττική» ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, «οι χορηγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, κάτι που μας ανακούφισε ιδιαίτερα. Ο δήμος μας έχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιου είδους δράσεις, καθώς οι δημότες μας είναι άνθρωποι, που προέρχονται, οι περισσότεροι, από την εργατική ή τη μεσαία τάξη και έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα με την κρίση. Καλύτερα να τους ανακουφίσουμε οικονομικά, παρά να ξοδέψουμε τόσα χρήματα για το καρναβάλι».

Μοσχάτο-Ταύρος: «Ανεστάλη» και η μεγάλη παρέλαση!

Μετά το Ρέντη, το Μοσχάτο είχε πάρει τα τελευταία χρόνια τη σκυτάλη των δήμων της Αττικής, που είχαν καταφέρει να καθιερώσουν το καρναβάλι τους ως ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα. Φέτος όμως, η παρέλαση των καρναβαλιστών δεν θα γίνει. Δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται, όπως διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αντ

Keywords
Τυχαία Θέματα