Νέα κόμματα μπαίνουν στο παιχνίδι…

-Ενισχύονται οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις σε όλους τους χώρους

-Ποια σχήματα εμφανίζονται

-Τι επιδιώκει ο Καμμένος και με ποιους συζητά

Φυγόκεντρη κατεύθυνση έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό το πολιτικό σύστημα, αλλά τις τελευταίες ημέρες η τάση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και οι διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Μολονότι αυτή η συζήτηση

έχει γίνει κατά διαστήματα, φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση του 1974 πλησιάζει η ώρα της πλήρους αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, σε πρώτη φάση μέσω του πολυκερματισμού του. Κατά τις επερχόμενες εκλογές ετοιμάζονται να μπουν στη Βουλή περισσότερα κόμματα από ποτέ άλλοτε, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται στα σπάργανα και άλλα κομματικά σχήματα, που προοιωνίζονται μια πιθανά μεγάλη διασπορά ψήφων.

Όπως είναι πια προφανές, η νέα διαχωριστική γραμμή αφορά προ πολλού όχι τις κλασσικές ιδεολογικές αντιθέσεις, που σημάδεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά το Μνημόνιο και τις πολιτικές που το συνοδεύουν. Από τη μία πλευρά τοποθετούνται όσοι το «αποδέχονται», έστω και ως αναγκαίο κακό, καθώς και με τις όποιες διαφορές αποχρώσεων. Στην απέναντι πλευρά παίρνουν θέση όσοι έχουν, λιγότερο ή περισσότερο, αντιμνημονιακό στίγμα και αντιτάσσονται στα μέτρα, που συνεχίζουν να λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Η νέα διαχωριστική γραμμή τέμνει οριζόντια το σημερινό πολιτικό σύστημα, όπως φάνηκε ανάγλυφα και με τις πρόσφατες διαγραφές βουλευτών από τα κόμματα.

Έρχεται ο Καμμένος

Στον «χορό» αυτό μπήκε σταδιακά και η Ν.Δ. από τη στιγμή που συμμετέσχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Η σπίθα που άναψε με την καταψήφιση της μεταβατικής κυβέρνησης από τον Πάνο Καμμένο έγινε φωτιά με τα άλλα 21 «όχι» βουλευτών της Ν.Δ. στο νέο Μνημόνιο. Την ίδια ώρα τα ποσοστά της Ν.Δ. από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση παρουσιάζουν υποχώρηση, που είναι άγνωστο ακόμη μέχρι πού θα φτάσει. Πάντως από τα επίπεδα του 30-32%, που βρισκόταν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα κινείται στα όρια του 20%, με τάση να πάει και πιο κάτω. Όλα αυτά φαίνεται ότι δημιούργησαν χώρο για την εμφάνιση ενός ακραιφνούς αντιμνημονιακού κόμματος, το οποίο επιδιώκει να καλύψει πρωτίστως ο κ. Καμμένος.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής πραγματοποιεί ταυτόχρονα επαφές με αρκετούς από τους διαγραμμένους της Ν.Δ. (και κυρίως «με όσους είναι σίγουροι ότι δεν θα κάνουν πίσω», όπως λέει χαρακτηριστικά), προκειμένου να συγκροτήσουν στη Βουλή τουλάχιστον δεκαμελή Κοινοβουλευτική Ομάδα με όλα τα προνόμια του αναγνωρισμένου πολιτικού κόμματος. Στο νέο σχήμα ο κ. Καμμένος επιδιώκει να εντάξει και τουλάχιστον έναν από τους «αντιμνημονιακούς» βουλευτές, που σε προηγούμενο στάδιο είχαν διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον επικεφαλής του «Άρματος Πολιτών» Γιάννη Δημαρά και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με πρώην ανώτατα στελέχη από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι βόρειοι…

Δικό του αντιμνημονιακό σχήμα ετοιμάζεται να ανακοιν

Keywords
Τυχαία Θέματα