Προσχεδιασμένη η ενέργεια των Αλβανών καταγγέλει η Σερβική κυβέρνηση

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της Αλβανικής σημαίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», στην οποία περιλαμβάνονται και Ελληνικά εδάφη, που οδήγησε στη διακοπή του αγώνα Σερβίας-Αλβανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς καταλογίζει «σχεδιασμένη προκλητική ενέργεια» στην αλβανική πλευρά, μιλώντας για πολιτική διάσταση και αφήνοντας αιχμές για συμμετοχή του αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού.

Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του Έντι Ράμα, ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες μετά την «απογείωση» σημαίας

της Αλβανίας με το Κόσοβο πάνω από το στάδιο. Αφέθηκε, όπως και οι υπόλοιποι, ελεύθερος, και επέστρεψε στα Τίρανα το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αναφορές στα σερβικά ΜΜΕ, το τηλεχειριστήριο του drone που πέταξε τη σημαία πάνω από το γρασίδι είχε βρεθεί στην κατοχή του αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η ανάρτηση στο Facebook του Αλβανού πρωθυπουργού για ο οποίος έγραψε: «Περήφανοι για τους ερυθρόμαυρους, που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Λύπη για τους γείτονες για την άσχημη εμφάνισή τους που φάνηκε διεθνώς».

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το γεγονός θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε μιλώντας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, σύμφωνα με το κανάλι RTS, ότι το χειριστήριο του drone που είχε γίνει η πέτρα του σκανδάλου βρέθηκε στην κατοχή του Όλσι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα