Πώς και γιατί ο Τσίπρας αιφνιδίασε με το χριστουγεννιάτικο «δώρο»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Νέα δεδομένα δημιουργεί τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και στο «μέτωπο» με τους δανειστές η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού για τις χριστουγεννιάτικες παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους νησιώτες. Και αυτό γιατί πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία όπου η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση βρίσκεται στον… αέρα μέσα και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος.

Στις 22 Δεκεμβρίου η καταβολή της 13ης

σύνταξης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η καταβολή της 13ης σύνταξης στους δικαιούχους που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα καθυστερήσει και αφορά σε 1,6 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Εν ολίγοις, πρόκειται για το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων. Από 500 έως 830 ευρώ θα βάλει στο πορτοφόλι του περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι), από 300 έως 500 ευρώ θα πάρει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι) και από 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Τα χρήματα θα πιστωθούν στις 22 Δεκεμβρίου, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, και είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Φουντώνει η εκλογολογία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με του θεσμούς με αποτέλεσμα τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να επανέρχονται… δριμύτερα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνίας του Ιουλίου του 2015 αναγράφεται σχετική πρόβλεψη. Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,09% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) και στη διανομή έκτακτης βοήθειας όταν υπάρχει έκτακτο πλεόνασμα στα έσοδα χωρίς περιορισμό. Η μόνη προϋπόθεση που έχει τεθεί είναι ότι δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του κάθε έτους.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια περί εκλογών υποστηρίζοντας πως «εντάσσεται στο πνεύμα της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη διανομή του πλεονάσματος». Το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπενθυμίζει την πάγια θέση του Αλέξη Τσίπρας πως παρά τα στενά περιθώρια του μνημονίου, στόχος της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα να διανείμεται ως «κοινωνικό μέρισμα» στους βαρύτερα θιγόμενους από τα εφαρμοζόμενα μέτρα, «όπερ και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δίκαιης ανάπτυξης».

Τι επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα συσπειρώσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης καθώς έρχεται στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση ένας «βαρύς» προϋπολογισμός. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ενισχύσει στην κοινωνία την τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησής του προχωρώντας σε μια ουσιαστική παροχή.

Η δημοσκοπική καθίζηση έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση που θέλει να δείξει ότι διαθέτει κοινωνικό… πρόσωπο και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με τους συνταξιούχους που απομακρύνθηκαν δυσαρεστημένοι από την Κουμουνδούρου έπειτα από τη στήριξη που της προσέφεραν στις τελευταίες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα «στριμώξει» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη «μάχη» του Σαββάτου στη Βουλή, καθώς θα πρέπει να πει αν συμφωνεί με τις παροχές στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ως μέρισμα από το πλεόνασμα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα του ζητήσει να τοποθετηθεί στην ομιλία του το Σάββατο για τον προϋπολογισμό.

Επίσης, ασχέτως αν η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται βρισκόμαστε σε μία πολύ καθοριστική στιγμή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, δεδομένου ότι η σύγκρουση Βερολίνου και Ταμείου προκαλεί… ανασφάλεια. Είναι πιθανό να τα βρουν απαιτώντας από την Ελλάδα μεγάλα πλεονάσματα και σκληρά μέτρα λιτότητας, σε μία τέτοια περίπτωση θα οδηγηθούμε, όπως όλα δείχνουν, σε πρόωρες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη στρατηγική του επιτελείου του, διαθέτει τώρα ένα αφήγημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν, τελικώς, εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο.

Το άρθρο Πώς και γιατί ο Τσίπρας αιφνιδίασε με το χριστουγεννιάτικο «δώρο» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα