Αιφνιδιασμός και έκπληξη στους δανειστές από τις παροχές Τσίπρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την στιγμή που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε οριακό σημείο, και ενώ ΔΝΤ και Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή στις μεταξύ τους διαφωνίες για την δομή και το περιεχόμενο του ελληνικού προγράμματος, οι κοινωνικές παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους προκάλεσαν έκδηλη έκπληξη στην Ευρώπη.

Ο αιφνιδιασμός

των Ευρωπαίων

Η είδηση των εξαγγελιών για παροχές από τον Αλέξη Τσίπρας δημιούργησε εύλογη έκπληξη στους δανειστές ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή το κυρίαρχο διακύβευμα αφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 αλλά και για τα επόμενα έτη, όπου η διαφορά των δύο πλευρών βρίσκεται στο 2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου πηγές που προέρχονται από τους δανειστές κυρίως από την Κομισιόν αναφέρουν πως δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωσή τους για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης περί εξαγγελίας παροχών. Ταυτόχρονα φαίνεται πως έχουν εμφανιστεί σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο πρόσφατο Eurogroup, δυσκολίες που οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα τις επιτείνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα το κλίμα στην διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο καθώς η Γερμανική πλευρά επιμένει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% , με τον ΔΝΤ να ζητάει την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων από το 2018 και μετά, ως αποτέλεσμα αυτής γερμανικής εμμονής, καθώς το Ταμείο εκτιμά πως η μόνη πιθανότητα να «πιαστούν» αυτοί οι στόχοι διαμεσολαβείται από την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων.

Σε αυτό το τοπίο επανέρχονται την Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση για τα θέματα που παραμένουν εκκρεμή σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το άρθρο Αιφνιδιασμός και έκπληξη στους δανειστές από τις παροχές Τσίπρα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα