Χίλαρι Κλίντον: «Οι ψευδείς ειδήσεις καταστρέφουν τη δημοκρατία»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένας μήνας πέρασε από τις γεμάτες ένταση, «πόλεμο» κι εκπλήξεις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η Χίλαρι Κλίντον που απέφευγε τις εμφανίσεις μετά την ήττα της, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Αφορμή στάθηκαν οι ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν εύκολα σε κάθε γωνιά του διαδικτύου, οι οποίες μπορεί να διασύρουν ονόματα

και υπολήψεις αφού οι έλεγχοι δεν είναι συχνοί και αποτελεσματικοί. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, άφησε να εννοηθεί μάλιστα πως η παραπληροφόρηση, ιδίως στο βαθμό που υπήρχε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πιθανόν να επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες της Αμερικής και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κάλεσε δε τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να κάνουν κάτι ώστε να καταπολεμηθεί η δημιουργία και η διαρροή ψευδών ειδήσεων που θίγουν πρόσωπα και καταστάσεις.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας», είπε η Κλίντον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Χάρι Ριντ, ηγέτη των δημοκρατικών στη Γερουσία ο οποίος παίρνει σύνταξη, αναφερόμενη στην «επιδημία κακοπροαίρετων ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας που πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα τον περασμένο χρόνο».

Η Κλίντον μάλιστα τόνισε την επικινδυνότητα του φαινομένου, ακόμη και για τις ζωές αθώων ανθρώπων:»Είναι πλέον εμφανές ότι οι αποκαλούμενες ‘ψευδείς ειδήσεις’ μπορούν να φέρουν επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτική ή την κομματική πολιτική. Θέτει σε κίνδυνο ζωές, τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων που απλώς κάνουν ό,τι έχουν να κάνουν, κάνουν τις δουλειές τους, και προσφέρουν στις κοινότητες τους».

Η δημόσια εμφάνιση της Κλίντον με σκοπό να μιλήσει για το ζήτημα των ψεύτικων ειδήσεων και να προτρέψει τις Αρχές να δράσουν κατά της παραπληροφόρησης, δεν έγινε τυχαία. Η ίδια, πρόσφατα έπεσε θύμα μιας «τρομακτικής» ψευδής είδησης που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και ήταν αιτία να ξεσπάσει σάλος γύρω από το όνομα της αγαπημένης των Αμερικάνων.

Η είδηση υποστήριζε πως η Κλίντον «διηύθυνε» μια ομάδα που κακοποιούσε σεξουαλικά παιδικά, ενώ χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα μία πιτσαρία της στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να κοστίζει τη ζωή σε κάποιον πολίτη, αφού ένας άντρας από τη Βόρεια Καρολίνα, μπήκε την περασμένη Κυριακή στην πιτσαρία και πυροβόλησε.

Η αστυνομία τον συνέλαβε και όπως ο ίδιος ομολόγησε, πήγε ως εκεί γιατί ήθελε να «ερευνήσει» μια είδηση που ήταν ψεύτικη.

Η Χίλαρι Κλίντον καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που την υποδέχτηκε όρθιο και με ιδιαίτερη θέρμη, ενώ εκείνη παρουσιάστηκε «συνειδητοποιημένη» που δεν της λείπει το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός. Έχοντας υπηρετήσει με τον Ριντ ως γερουσιαστής, η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην «εξαφάνιση» της.

Ήταν κάποιες εβδομάδες που αρκούσε στη Χίλαρι να «παίρνει selfies με το κινητό της στο δάσος«, προσπαθώντας να αποδεχθεί την ήττα της και να προχωρήσει μπροστά.

Η αρχή της ομιλίας της, συγκίνησε το κοινό, που είδε μια Κλίντον να παραδέχεται πως έχασε, αναφέροντας συγκεκριμένα και κοιτώντας τον Ριντ, πως «αυτή δεν ήταν ακριβώς η ομιλία που ήλπιζε να δώσει στο Καπιτώλιο μετά την 8η του Νοέμβρη«.

Στις 20 Ιανουαρίου και πάνω σε μια μεγάλη εξέδρα που κατασκευάζεται κάθε τέσσερα χρόνια στη δυτική πρόσοψη του κτιρίου του Καπιτωλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει την πρώτη του ομιλία κρατώντας πια το «κλειδί» του Λευκού Οίκου στα χέρια του.

Το άρθρο Χίλαρι Κλίντον: «Οι ψευδείς ειδήσεις καταστρέφουν τη δημοκρατία» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα