Πολύ σοβαρή υπόθεση το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων! (άποψη)

Του Νίκου Ρογκάκου ([email protected])

Την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας σε συνέχεια παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, αλλά και των ελληνικών Ερευνητικών Ινστιτούτων ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, προσδοκά να καταμετρήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παρά κάποιες αλλαγές, που έγιναν τόσο στο νόμο για το λιανικό εμπόριο, όσο και στο νόμο για

το υπαίθριο εμπόριο και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι άδειες στις λαϊκές αγορές, (αναίρεση της ρύθμισης για την κλήρωση θέσεων) το υπουργείο Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές, σε τέσσερις βασικούς τομείς της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Οι τομείς που αφορούν οι αλλαγές είναι:

- Ο τουρισμός

- Η επεξεργασία τροφίμων

- Τα οικοδομικά υλικά

- Το λιανικό εμπόριο.

Πρέπει να σημειώσω, ότι πρόκειται για τομείς όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντιπροσωπεύουν το 1/5 περίπου του ΑΕΠ και αφορούν πάνω από 1.000.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα! Οι αλλαγές αφορούν φαρμακεία, αγορά καυσίμων, αγορά οικοδομικών υλικών, περίπτερα και κυλικεία, αγορά βιβλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Ανάπτυξης με μια σειρά από διατάξεις εδώ και δεκαετίες, «ένα πλέγμα υπερβολικής προστασίας, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για όλους: για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, την οικονομία συνολικά, εμπόδιζε την ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού». Οψόμεθα λοιπόν…

Keywords
Τυχαία Θέματα