Ποιός είναι ο λαδέμπορας του facebook;

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

φωτό: Γιώργος Αλεξανδράκης

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

* Γιώργος Χατζηπαύλου

Έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που είδα για πρώτη φορά τον Γιώργο Χατζηπαύλου επί σκηνής. Ένα χωμένο θέατρο σε σκοτεινή περιοχή, το stand up να βρίσκεται στις απαρχές του για την Ελλάδα κι εγώ φοιτήτρια θεατρολογίας που πήγαινα σε κάθε ένα θεατράκι (μιλάμε για εποχές κατά τις οποίες το μετρό

ήταν ακόμα στα χώματα κι η πρόσβαση στα θέατρα γινόταν μόνο με λεωφορεία, άντε -αν ήσουν τυχερός- και με τον ηλεκτρικό…). Στη σκηνή δύο τύποι, τους οποίους είχα δει στα τηλεοπτικά “Σφηνάκια”, αλλά, φυσικά, ήταν η παρθενική μου φορά που παρακολουθούσα stand up.

Ο Χατζηπαύλου ήταν αυτός ο οποίος με κέρδισε. Κατάφερε να κάνει ολόκληρο stand up show χωρίς καθόλου βρισιές. Το stand up, έκτοτε, άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά, το ελληνικό κοινό να το γνωρίζει και να γνωρίζει παράλληλα κι άλλους κωμικούς. Κι επίσης, όλο και πιο πολλά νέα παιδιά άρχισαν να δοκιμάζονται σε αυτό το είδος, για να καταλήξουμε στο σήμερα, όπου έχουμε πολλούς επιτυχημένους κωμικούς, τους οποίους δεν χορταίνουμε να τους βλέπουμε ξανά και ξανά, αλλά και 2-3 φεστιβάλ stand up κάθε χρονιά!

Το stand up είναι ένα θεατρικό είδος, το οποίο, όμως, δεν έχει καμιά σχέση με θέατρο. Δεν έχει σκηνικά, κοστούμια, μπορεί να έχει ιστορία μπορεί και όχι, δεν χρειάζεται σκηνοθέτη ούτε θεατρόφιλο κοινό, ούτε καν θεατρική αίθουσα, παρά μόνο έναν κωμικό κι ένα μικρόφωνο. Επίσης, δεν χρειάζεται να είσαι ηθοποιός για να κάνεις stand up. Ίσα ίσα το αντίθετο. Χρειάζεται απλά να βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά και αυτό να το καταγράφεις, για να το εκφέρεις, αργότερα, μπροστά στο μικρόφωνο.

* «Σχεδόν 40»

Τον Γιώργο Χατζηπαύλου ( www.xatzi.gr ) τον λάτρεψα, αργότερα, το 2012, στην παράστασή του: “(Ακόμα πιο) δύσκολα τα πράγματα” (Θέατρο “Εν Αθήναις”), στην οποία περιγράφει τις περιπέτειες ενός thirty something άνδρα, ο οποίος συζεί για πρώτη φορά με κοπέλα -την κοπέλα του- κι αλλάζει όλος του ο κόσμος… Ίσως αυτή η προσωπική του αλήθεια -πέρα από τα καλόγουστα αστεία- είναι αυτό που με “τραβάει”.

Στην επόμενή του παραγωγή, τη φετινή, προσωπική πάντα, στο «Σχεδόν 40», έχει μεγαλώσει λίγο, πλησιάζει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του και το αισθάνεται πια…

Αρχίζει να δίνει απαντήσεις σε περίεργα ερωτήματα: Για ποιό λόγο οι 60άρηδες πρέπει να προτιμούν συνομήλικές τους και ανακαλύπτει ποιός είναι ο λαδέμπορας του facebook. Επίσης, έχει το θάρρος να μας παρουσιάσει τις παιδικές του 70ς, 80ς φωτογραφίες και να αυτοσαρκαστεί. Θυμάται τί του έλεγαν οι γονείς του και αναρωτιέται: οι σημερινοί σαραντάρηδες γονείς, οι οποίοι είναι γεμάτοι τατουάζ, τί είναι αυτό το οποίο φοβούνται για τα παιδιά τους; Κάνει διάφορες συγκρίσεις για το πώς μεγάλωσε αυτός και πώς η νέα γενιά, μας αναλύει και τον παλιό και νέο τρόπο του φλερτ και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των έφηβων αγοριών, αλλά και αποκαλύπτει ποιό είναι το νέο πρόβλημα στο μάθημα της φυσικής, στις Πανελλαδικές.

Το stand up είναι δυο πράγματα: αυτοσαρκασμός και παράθεση παράλογων ερωτήσεων ή ακόμα πιο παράλογων απαντήσεων, όπως το να μας αναλύσει το γιατί το σώμα στα 40 είναι σαν τις συνιστώσεις του Σύριζα.

Κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο και αναρωτιέται πώς έστελναν sms οι αρχαίοι, πώς είναι να μεγαλώνεις με μάνα καλλιτεχνική διευθύντρια στο Κολοσσαίο, αναλύει τη σημαντική επιρροή της Βίσση στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Κι όπως όσοι μεγαλώνουν αρχίζουν να έχουν μεταφυσικές αναζητήσεις έτσι κι ο Χατζηπαύλου αναλύει το πώς κλαίνε οι άγγελοι, το τί κάνουν τα ξωτικά το βράδυ που κοιμόμαστε, αλλά και το γιατί οι αστροναύτες έμειναν στο φεγγάρι μόνο δυο ώρες!

Επίσης εξετάζει: το μυστήριο του “τι συμβαίνει μετά τα σαράντα”, τα 2 βασικά αξιώματα που πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει για τους άντρες και τα 43 βασικά αξιώματα που ένας άντρας πρέπει να γνωρίζει για τις γυναίκες και δίνει, επιτέλους, απάντηση στο πότε ένας άντρας μεγαλώνει πραγματικά.

* Σε όσους κίνησα το ενδιαφέρον και θέλουν αν περάσουν μιάμιση ώρα ασταμάτητου γέλιου, έχουν τη δυνατότητα -πριν την νέα θεατρική σεζόν- να δούνε την, περί ης ο λόγος, παράσταση στο φετινό Φεστιβάλ Κωμωδίας, που λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Άβατον.

Ο 39ρονος, σήμερα, Γιώργος Χατζηπαύλου ανοίγει το “Comedy festival” στις 16 Ιουνίου με το «Σχεδόν 40» και η παράσταση θα συνεχιστεί και του χρόνου (στο Ίδρυμα Μιχ.Κακογιάννης), έως ότου ο κωμικός γίνει 40 ετών.
Τί έπεται μετά τα 40, ίσως μας το λύσει η επόμενη παράσταση.

* «72 ώρες»

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου, αν και δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο, έγραψε ένα θεατρικό έργο μαζί με την θεατρολόγο Αστερόπη Λαζαρίδου, το οποίο παρουσιάστηκε φέτος, συγχρόνως, σε δυο πόλεις. Το «72 ώρες» είναι μια κωμωδία, με στοιχεία stand up, όπου οι δυο πρωταγωνιστές, γύρω στα 35 και οι δυο, μας αφηγούνται τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους και κάνουν υποθέσεις για το μέλλον και το παρελθόν. Μετά από δυο μήνες σχέσης και μόλις έχουν αρχίσει να συζούν, σπάει το προφυλακτικό και έχουν 72 ώρες για να αποφασίσουν αν θα πάρουν το λεγόμενο “χάπι της επόμενης μέρας” ή θα κρατήσουν το μωρό…

Το έργο ανέλαβε να σκηνοθετήσει -σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα- ο Γιάννης Σαρακατσάνης των abΟvo. Στην Αθήνα το ζεύγος-σε-δίλημμα υποδύονται οι: Βάσω Καβαλιεράτου και Κίμων Φιορέτος, ενώ στην Θεσσαλονίκη οι: Έλενα Μεντζέλου και ο Σπύρος Πετούσης. Το έξυπνο σκηνικό (Ηλένια Δουλαδίρη, Ζωή Μολυβδά) αποτελείται από χαρτόκουτες -μιας και το αγόρι μόλις έχει μετακομίσει-, οι οποίες, με μαγικό τρόπο, μεταμορφώνονται σε έπιπλα. Η παράσταση θα ξαναπαιχτεί με τη νέα σεζόν και στις δυο πόλεις.

* Comedy festival

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θα βρείτε το πρόγραμμα στο www.avatoncomedyfestival.com .

45 διαφορετικοί κωμικοί λαμβάνουν μέρος και το Φεστιβάλ Κωμωδίας & Stand up διαρκεί πέντε ολόκληρες μέρες (16-20 Ιουνίου 2016).

Θέατρο Άβατον

Ευπατριδών 3, Γκάζι (metro Κεραμεικός)

210-3412689

Το άρθρο Ποιός είναι ο λαδέμπορας του facebook; εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
facebook, έως ότου, θεατρο, ελλαδα, μετρο, λεωφορεια, νέα, φλερτ, πανελλαδικες 2012, sms, επιρροή, μυστήριο, ιουνίου, αθηνα, θεσσαλονικη, metro, συριζα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απαντησεις πανελληνιων, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, ξανα, βρισιες, γκαζι, γυναικα, επιπλα, ηθοποιος, θαρρος, ξωτικα, περιεργα, προγραμμα, φλερτ, φωτογραφιες, ωρα, αβατον, αρθρο, απλα, αστεια, βισση, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, γινει, γονεις, δυνατοτητα, δίλημμα, ελενα, αιθουσα, εμειναν, ενημερωση, επιρροή, εποχες, ετων, εξυπνο, έως ότου, ζευγος, ζωη, ζωης, ειδος, ηρω, θεατρα, ιδρυμα, κιμων, κοστουμια, κωμωδια, λογο, μηνες, μυστήριο, νεα γενια, παντα, παιδια, πεμπτη, πρωταγωνιστες, σεζον, σκεψεις, σωμα, τατουαζ, τι ειναι, το αγορι, φεγγαρι, φεστιβαλ, φυσικα, φοιτητρια, φορα, χωματα, ωρες, αντρες, αγγελοι, αγορι, χωρα, ιουνίου, κοπελα, κωμικος, μπροστα, σκηνη, σκηνικα, sms, σπυρος, ταξιδι, τυχερος
Τυχαία Θέματα