Πόδια του συνοδηγού στο ταμπλό του αυτοκινήτου: Συνήθεια που πρέπει να σταματήσει

Πόδια του συνοδηγού στο ταμπλό του αυτοκινήτου: Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνοδηγοί οι οποίοι έχουν την κακή συνήθεια να απλώνουν τα πόδια τους στο ταμπλό του αυτοκινήτου και όχι να κάθονται με την προβλεπόμενη στάση σώματος, στο κάθισμά τους.

Γράφει ο Γιαννούκας ΧρήστοςΕκπαιδευτής Οδήγησης, Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο η συνήθεια αυτή, δεν είναι τόσο ασφαλής όσο φαίνεται. Ας αναλύσουμε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης, ακόμη και κινούμενοι στις πιο μικρές

ταχύτητες, στο συνοδηγό ο οποίος έχει τα πόδια του στο ταμπλό. Την ίδια στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η παραμικρή σύγκρουση, θα ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι του αυτοκινήτου. Όπως είναι γνωστό, στα περισσότερα πλέον οχήματα, αερόσακοι υπάρχουν και στο σημείο του ταμπλό μπροστά στο συνοδηγό.

Ως αποτέλεσμα ο αερόσακος, που απελευθερώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα (110-200 μίλια/ώρα), θα σπρώξει με ορμή τα πόδια προς τα πίσω, δηλαδή προς το μέρος του συνοδηγού, σπάζοντας τα κόκαλα των ποδιών, του ισχίου του ή ακόμη και του προσώπου του αφού ο χρόνος αντίδρασης του συνοδηγού για να κατεβάσει τα πόδια του είναι πολύ μεγαλύτερος από τα τρία δέκατα του δευτερολέπτου που ενεργοποιείται ο αερόσακος. Εν ολίγοις, ο αερόσακος που έχει κατασκευαστεί για να προστατεύει τους επιβαίνοντες, καθίσταται μέσο σοβαρού τραυματισμού τους.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά και οι τραυματισμοί ως επί το πλείστον σοβαροί. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η συνήθεια αυτή παρότι δελεαστική, είναι καθόλα λανθασμένη! Προκείμενου το αυτοκίνητό μας να μας προστατεύσει, σε περίπτωση ατυχήματος, πρέπει να καθόμαστε ορθά στις θέσεις μας και να είμαστε ασφαλισμένοι με τη ζώνη ασφαλείας.

Είσαι συνοδηγός;

Φέρεις και εσύ την ευθύνη για την σωματική σου ακεραιότητα, αλλά και την εξασφάλιση των σωστών συνθηκών για μια ήρεμη οδήγηση! Οι οδηγοί δίνουν πολλές φορές μεγάλη σημασία στο ποιος θα είναι ο συνοδηγός τους, καθώς και ο δεύτερος έχει ενεργό ρόλο στην διαδικασία της ασφαλούς μετακίνησης τους.

Ο συνοδηγός είναι συνυπεύθυνος και πρέπει να εξασφαλίζει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες, ώστε ο οδηγός να αισθάνεται ηρεμία και να μπορεί να συγκεντρωθεί στην οδήγηση και μόνον χωρίς να αποσπάται η προσοχή του. Αυτό διαχωρίζει το ρόλο του συνοδηγού με του συνεπιβάτη.

Ως συνοδηγοί

οφείλουμε να σεβαστούμε τον οδηγό που προσπαθεί να μας μετακινήσει με ασφάλεια. Δεν του πιάνουμε την κουβέντα, δεν του λέμε να κοιτάξει κάτι έξω από το όχημα (πχ τη θέα) ή κάτι μέσα στο όχημα (πχ κάτι στο κινητό), δεν του ζητάμε να βάλει δυνατά μουσική, δεν μεταφέρουμε τις όποιες εντάσεις μπορεί να υπάρχουν μέσα στο όχημα και φροντίζουμε να ελέγχουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι ξεκούραστος και σε εγρήγορση.

Ένας υπεύθυνος συνοδηγός δείχνει σεβασμό στο δύσκολο έργο που επιτελεί ο οδηγός!

Keywords
Τυχαία Θέματα