«Πήραμε δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο»

«Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Παράλληλα,

ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, ενώ έχουμε ήδη διανύσει τα 2/3 του δρόμου, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, ο υπουργός απάντησε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Μάλιστα, επί του θέματος εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πραγματικότητα».

Εξάλλου, για την ύφεση εκτίμησε ότι «θα είναι κάτω του 5% το 2013», επαναλαμβάνοντας πως «το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχουμε. Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών και η υποκατάσταση των εισαγωγών», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε, πως «το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια».

Εξήγησε, επιπλέον ότι «για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις ή τα χρήματα που σήμερα είναι σε μπαούλα και στρώματα».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για 'κούρεμα' καταθέσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα