Πέντε παθήσεις που «συγγενεύουν» με ενοχλήσεις στο στομάχι

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο στομάχι, με το φούσκωμα, την παλινδρόμηση, τη δυσκοιλιότητα να είναι τα πιο συνηθισμένα. Ανάμεσα στα δύο φύλα, το «ασθενές» είναι πιο άτυχο. Διαβάστε τις παθήσεις που συνδέονται με τα προβλήματα στο στομάχι αλλά και τρόπους να τα αντιμετωπίσετε:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

με καούρες, σφίξιμο και πόνο, είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους και δεύτερη σε σειρά μετά το ευερέθιστο έντερο. Η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση οισοφαγίτιδας. Χαρακτηρίζεται ως νόσος όταν γίνεται η αιτία βλαβών στον οισοφάγο ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής, με δύο ή περισσότερα επεισόδια οπισθοστερνικού καύσου εβδομαδιαίως.

Η καταπολέμηση των συμπτωμάτων της νόσου, επικεντρώνεται στην αλλαγή ποιότητας της ζωής. Τα μικρά και συχνά γεύματα, η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ είναι αναγκαίες λύσεις για την αποφυγή των συχνών συμπτωμάτων. Το βραδινό γεύμα αλλά και η κατάκλιση μετά το φαγητό, επηρεάζουν αρνητικά το στομάχι.

Δυσπεψία

Η πέψη ολοκληρώνεται με πολλές δυσκολίες λόγω της κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Τα βασικά συμπτώματα είναι το φούσκωμα, η δυσφορία και ο πόνος στο σημείο της κοιλιάς όπου βρίσκεται το στομάχι. Η δυσπεψία θεωρείται ένα πλήθος συμπτωμάτων και όχι ασθένεια. Το άτομο που πάσχει, υποφέρει συχνά από αναγούλες, ρεψίματα και στη χειρότερη περίπτωση από εμετούς και ανορεξία. Το αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο λόγω επιστροφής του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο, είναι ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι το καλό μάσημα της τροφής, ο ύπνος μετά το γεύμα και η μείωση των πολλών λιπαρών. Εννοείται πως το αλκοόλ είναι βλαβερό, καλό είναι όμως να αποφεύγονται τα στενά ρούχα και οι πικάντικες γεύσεις.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Πρόκειται για μια λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος , τα συμπτώματα της οποίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αίσθημα πληρότητας, κοιλιακός πόνος, φούσκωμα και διαταραχές στις εντερικές συνήθειες είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κένωση του εντέρου ή διάρροια ή και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Το ευερέθιστο έντερο δε θεωρείται σοβαρή νόσος και μια καλή ποιότητα ζωής βοηθά πολύ τον ασθενή.
Δυσκοιλιότητα

Θεωρείται σύμπτωμα, το οποίο ή θα είναι ιδιοπαθές ή θα εκδηλώνεται με πολλές διαταραχές. Η δυσκοιλιότητα συνδέεται με μικρή συχνότητα των κενώσεων (λιγότερες από 3 την εβδομάδα) ή με την ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή πίεσης ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους και δεν είναι σοβαρό, ούτε μόνιμο. Καλό είναι όμως να ανακαλύψουμε την αιτία, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Κοιλιακό άλγος

Το κοιλιακό άλγος είναι πόνος που νιώθουμε στην κοιλιά, μεταξύ του θώρακα και της βουβωνικής χώρας. Είναι πολύ συχνός σε όλους τους ανθρώπους ενώ περισσότερο υποφέρουν οι γυναίκες. Το καλύτερο είναι όταν πονάτε στην κοιλιά, να δοκιμάσετε κάποια σπιτική θεραπεία και να ξαπλώσετε. Αν όμως ο πόνος επιμείνει, επισκεφθείτε το γιατρό καθώς οι ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα συνδέονται με πολλές ασθένειες.

Το άρθρο Πέντε παθήσεις που «συγγενεύουν» με ενοχλήσεις στο στομάχι εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα