Πενταροδεκάρες για τον Φίλη ο κλιμακωτός ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Εξοργισμένοι χιλιάδες γονείς για το δυσβάσταχτο κόστος (βίντεο)

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» .

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για το 13%.

«Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες… συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά το 0% σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

«Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα… Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Δείτε το βίντεο

Οργή σε γονείς και εκπαιδευτικούς

Η εκπαιδευτική κοινότητα περνά κρίσιμες ώρες ενώ χιλιάδες γονείς περιμένουν με «κομμένη ανάσα» για να δουν πόσο βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα από την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο μηδενικός ΦΠΑ διατηρήθηκε μόνο για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς ενώ στο 6% είναι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία και ΙΕΚ και 13% σε ιδιωτικά σχολεία.

«Θα μπλοκάρουμε τον νόμο στα δικαστήρια» ήταν η άμεση απάντηση στο protothema.gr του εκ νέου εκλεγέντος προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδη.

Ο πρόεδρος χαρακτηρίζει ως επιπολαιότητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάνει λόγο για «εμπαιγμό και επιπολαιότητα», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα