Πασχαλινά διηγήματα στο εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, σε συνεργασία με το Θέατρο Χωρίς Σύνορα, παρουσιάζουν για πρώτη φορά τα «Πασχαλινά Διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στην Πλάκα, τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 100 από το θάνατο του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» έξι διηγήματα -με κεντρικό άξονα τις ημέρες του Πάσχα- θα ακουστούν υπό τη μορφή δραματοποιημένης

αφήγησης στον ανακαινισμένο πλέον ναΐσκο, στις παρυφές της Ακρόπολης, όπου ο Παπαδιαμάντης συνήθιζε να εκκλησιάζεται (και να ψέλνει) όταν ζούσε στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα θα διαβαστούν:

-Μεγάλη Δευτέρα: «Πάσχα Ρωμέικο» και «Παιδική Πασχαλιά»

-Μεγάλη Τρίτη: «Ο αλιβάνιστος» και «Τραγούδια του Θεού»

-Μεγάλη Τετάρτη: «Το Χριστός Ανέστη του Γιάννη» και «Χωρίς στεφάνι»

Info

Διαβάζει η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου

Ιδέα-σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Άντζυ Πυκνάδα

Φωτογραφίες: Μαρία Αλβανού

Ώρα προσέλευσης και τις τρεις ημέρες: 19:00

Ναός Αγίου Ελισσαίου, Άρεως 14 (απέναντι από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού) πλησίον σταθμού Μετρό Μοναστηράκι

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

«Εγεννήθην εν Σκιάθω, τη 4 Μαρτίου 1851. Εβγήκα από το Ελληνικόν Σχολείον εις τα 1863, αλλά μόνον τω 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα τήν Α καί Β τάξιν. Τήν Γ εμαθήτευσα εις Πειραιά, είτα διέκοψα τάς σπουδάς μου και έμεινα εις τήν πατρίδα. Κατά Ιούλιον του 1872 υπήγα εις το Άγιον Όρος χάριν προσκυνήσεως, όπου έμεινα ολίγους μήνας. Τω 1873 ήλθα εις Αθήνας και εφοίτησα εις τήν Δ του Βαρβακείου. Τω 1874 ενεγράφην εις τήν Φιλοσοφικήν Σχολήν, όπου ήκουα κατ' εκλογήν ολίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ' ιδίαν δε ησχολούμην εις τάς ξένας γλώσσας. Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους, και εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. Τω 1868 επεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. Τω 1879 εδημοσιεύθη η Μετανάστις έργον μου εις το περιοδικόν Σωτήρα. Τω 1882 εδημοσιεύθη Οι έμποροι τών Εθνών εις το Μη χάνεσαι. Αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά καί εφημερίδας.»

Άγιος Ελισσαίος

Το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου είναι μια μικρή και απλή μονόκλιτη βασιλική, κτισμένη επί Τουρκοκρατίας, που ανήκε στην αρχοντική αθηναϊκή οικογένεια Χωματιανού-Λογοθέτη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο ναός συνδέθηκε με σημαντικούς εκπροσώπους των νεοελληνικών γραμμάτων που σύχναζαν εκεί, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν ο Σκιαθίτης συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που υπήρξε ιεροψάλτης του. Ο μεταγενέστερος ιδιοκτήτης του ναού προέβη στην κατεδάφιση μεγάλου τμήματός του, στο διάστημα 1943-1944, προκειμένου να αξιοποιήσει το οικόπεδο, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων. Αργότερα η ιδιοκτησία απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Με βάση αφενός τις προϋπάρχουσες περιγραφές, απεικονίσεις και αποτυπώσεις και αφετέρου τα δεδομένα που προέκυψαν από τις ανασκαφές που διεξήχθησαν εκεί το 2002 από την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο ναός αποκαταστάθηκε το 2004 με ανακατασκευή ορισμένων τμημάτων του που είχαν καταστραφεί κατά την περίοδο 1941-1944, με βάση μελέτη της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα