Ο Ολάντ αποφεύγει μία κόντρα με τη Μέρκελ

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν οι ευθείες βολές στελεχών του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, επισήμως, η γαλλική κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους, τονίζετοντας πως «δεν θα πετύχουμε κάτι καλύτερο μέσα από τη λογική της καταγγελίας».

«Άτοπη και αντιπαραγωγική είναι η ιδέα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τη Γερμανία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,

Πιέρ Μοσκοβισί, στην προσπάθειά του να κατασιγάσει την πολεμική που φούντωσε με το «περί Ευρώπης» κείμενο του σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο κρίθηκε ιδιαίτερα επιθετικό κατά της κ. Μέρκελ.

Με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Le Monde πρόσθεσε: «Δεν είναι μέσα από τη λογική της καταγγελίας, του στιγματισμού και της ρήξης που θα πετύχουμε κάτι καλύτερο. Μια τέτοια συμπεριφορά αντίθετα σημαίνει ότι παίζουμε γύρω από αμφιλεγόμενα αντανακλαστικά και στο τέλος θα είμαστε σίγουρα οι χαμένοι».

Μοσκοβισί υπέρ Ολάντ

Σε μια εποχή που τα αριστερά κόμματα της πλειοψηφίας και το σοσιαλιστικό κόμμα στην προκειμένη περίπτωση, επηρεασμένα από τη χαμηλή δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, του ζητούν να αντισταθεί στην καγκελάριο, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναλαμβάνει το ρόλο να υπερασπιστεί τον Γάλλο πρόεδρο:

«Ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και στον Φρανσουά Ολάντ» λέει, «οι συζητήσεις είναι πιεστικές αλλά άμεσες και ειλικρινείς. Γι αυτό ακριβώς και πετύχαμε να προωθήσουμε τα πράγματα από τότε που πήραμε την εξουσία».

Πέρα από τον Μοσκοβισί και άλλοι υπουργό, το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, έσπευσαν να καταγγείλουν τη λεκτική αντιγερμανική επίθεση στελεχών του σοσιαλιστικού κόμματος, χωρίς όμως να πείθουν τους πάντες, όπως τον πρόεδρο της Βουλής Κλοντ Μπαρτολόν. Ο τελευταίος φημολογείται μάλιστα για διαδοχή στην πρωθυπουργία και επιμένει στην αντιπαράθεση.

Στο παιχνίδι και τα μέσα ενημέρωσης

Η μετωπική σύγκρουση των Γάλλων σοσιαλιστών με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Άγκελα Μέρκελ και της αυστηρής πολιτικής λιτότητας απασχολεί έντονα τον ευρωπαϊκό τύπο. Η γαλλικής εφημερίδα Le Monde παίρνει το μέρος της Γερμανίδας καγκελαρίου και επιτίθεται κατά του Γάλλου προέδρου.

«Εάν η επιλογή αυτών των πολεμικών λέξεων εγκρίθηκε από την ανώτατη ηγεσία προκαλεί ανησυχία, εάν όχι, και πάλι ανησυχητικό είναι», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Γιατί σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν ελέγχει τα στελέχη του. Η αλήθεια είναι ότι το σοσιαλιστικό κόμμα είναι βαθιά διαιρεμένο γύρω από την οικονομική πολιτική, που αντί να σκέφτεται στρατηγική επίλυσης της κρίσης χρέους βρήκε εξιλαστήριο θύμα την Ευρώπη. Και επειδή η Ευρώπη δύσκολα προσωποποιείται, στοχεύει στην Μέρκελ: Η στρατηγική αυτή είναι πολύ παλιά. Για τους πολιτικούς που ευθύνονται για την κρίση είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορούν κάποιον από έξω. Το παιγνίδι αυτό δεν είναι μόνο παιδικό, αλλά και επικίνδυνο» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου συνδέει την «εξέγερση» όπως αποκαλεί των Γάλλων σοσιαλιστών με τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και καλεί σε ψυχραιμία για να μην δηλητηριαστεί κι άλλο το κλίμα. «Μια ματιά σε αριθμούς μας βοηθά» υποστηρίζει ο αρθρογράφος της.

«Δημοσκοπήσεις στη Γαλλία και στην Ισπανία επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία θεωρεί τους πολιτικούς της χώρας υπεύθυνους για τη μιζέρια τους. Η πλειοψηφία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν στη Γερμανία και ότι μαζί με την έλλειψη μεταρρυθμίσεων αποτελούν την αιτία της ύφεσης. Υπάρχει δηλαδή συνειδητοποίηση για το ποιος ευθύνεται για το χάος», σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής.

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα