«Παραδειγματική έξωση» της Ελλάδας από το ευρώ, σκέφτεται η Μέρκελ

Ένα σχέδιο για τη «θυσία» της Ελλάδας στο βωμό του ευρώ ετοιμάζει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Mεσατζέρο», το Βερολίνο συζητά ακόμα και την «παραδειγματική έξωση» της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να συμβιβαστεί

με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου σε μια πιο ελαστική πολιτική. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι θεωρεί ότι «η γερμανίδα Καγκελάριος παίζει με τη φωτιά».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος καθυστερεί την υιοθέτηση συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη ώσπου να αποχωρήσει η χώρα μας από το ενιαίο νόμισμα.

Εξάλλου, π πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, καλώντας τους να κάνουν περισσότερα «για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση». Αντίστοιχη έκκληση πραγματοποίησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς τα περιθώρια στενεύουν.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στην προχθεσινή του συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς την πάγια θέση του ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της διμερούς Συνόδου Ρώμης - Παρισιού, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα γίνει ο καταλύτης που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία στενότερης δημοσιονομικής ένωσης. Οι Έλληνες όμως θα έχουν θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια και θα υποστούν τις δραματικές επιπτώσεις», επισημαίνει ο πανεπιστημιακός Φέρντι ντε Βιλ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» με τίτλο «Hocus Pocus Grexodus» (σε ελεύθερη μετάφραση: Αμπρα κατάμπρα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ).

Σύμφωνα με τον Ντε Βιλ, «σήμερα η Γερμανία δεν έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί δραστικά η κρίση στην ευρωζώνη. Ωστόσο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε τέτοια αναστάτωση που οι Γερμανοί θα άλλαζαν γνώμη, αφού θα αντιλαμβάνονταν τις επιπτώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα