Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη-17 Νοεμβρίου (που φέτος συμπίπτει με μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου)αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πληθαίνουν οι εκδηλώσεις και οι οικογένειες των θυμάτων μαζί με τους λίγους που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια να προσπαθούν να ακουστεί η φωνή των θυμάτων.

Είναι ο μόνος τρόπος

όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτούς που έφυγαν – θύματα του παραλογισμού της κυκλοφορίας- αλλά και για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση που παράγει μαζικά το θάνατο και την αναπηρία κατάσταση που κατάντησε να θεωρείται φυσική και φυσιολογική.

Φέτος που η Ημέρα Μνήμης συμπίπτει με μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η σύμπτωση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, όχι μόνο για τις οικογένειες των θυμάτων. Όμως στη χώρα μας το θέμα των τροχαίων συγκρούσεων, των εγκλημάτων, των θανάτων και των αναπηριών απ αυτές δεν θεωρείται ζήτημα πολιτικό… Πολύ περισσότερο ενοχοποιούνται η κακιά ώρα, το ταμπεραμέντο ή το DNA μας από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που ευνοεί την αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος. Έτσι οι δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν θυσιαστεί στην άσφαλτο δεν αποτέλεσαν την αιτία μιας εξέγερσης που θα έβαζε στο επίκεντρο της ποιότητα αλλά και την διατήρηση της ίδιας της ζωής.

Με δεδομένο το πολιτικό κλίμα και την κατάσταση που θα επικρατεί στις μεγάλες πόλεις ο σύλλογος αποφάσισε την μετάθεση της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο για την Κυριακή 24 Νοέμβρη στις 1.00μμ στο Σύνταγμα. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Στον Πειραιά, στον σταθμό του ΗΣΑΠ, από την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου εκτίθενται είκοσι αφίσες του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τις δράσεις του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» και που αφορούν στα καίρια προβλήματα που συμβάλουν στην αναπαραγωγή των τροχαίων συγκρούσεων και έχουν καταστήσει την χώρα μας πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Αφίσες που αντιμετωπίζουν το θέμα της Οδικής Ασφάλειας με εύστοχο, ριζοσπαστικό και πρωτοποριακό σχεδιαστικά τρόπ

Φέτος σε όλο τον κόσμο τα Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια, μοιράζονται το ίδιο μήνυμα και βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες.

Στόχος και αξία αυτού του ενιαίου μηνύματος να αποδείξουν τη δέσμευσή τους ως Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας ότι εργάζονται από κοινού ελπίζοντας ότι θα αναδείχθεί η σοβαρότητα του θέματος της Οδικής Ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια και να παρθούν σημαντικές αποφάσεις από τους παγκόσμιους και διεθνείς οργανισμούς για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα