Ουγγαρία: Διαδηλώσεις εναντίον της κατασκοπείας

Πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε στην Ουγγαρία η καταγγελία ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group για να κατασκοπεύει παράνομα δημόσια πρόσωπα. Χθες Δευτέρα αρκετοί διαδηλωτές πραγματοποιήσαν πορεία διαμαρτυρίας ως τα κεντρικά

γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Φίντες με σημείο συγκέντρωσης ένα συμβολικό σημείο, ένα μουσείο της Βουδαπέστης αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού.

Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το λογοπαίγνιο «Βικτάτορας». Οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μένα», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο Μάρσελε Τσούπορ. Εξήγησε ότι «μου θυμίζει τα κομμουνιστικά συστήματα και δείχνει ότι η χώρα απομακρύνεται από τη Δύση και ολισθαίνει προς την Ανατολή».

Η κόντρα με την ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται σε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλά και διάφορα ζητήματα που άπτονται του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας. Η κόντρα μάλιστα είναι τέτοια που κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας από την Ένωση για ζητήματα αρχής. Όσον αφορά δε το περιστατικό αυτό καθεαυτό, έρευνα που δημοσιεύουν σταδιακά 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης με τη συμβολή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των smartphones δημοσιογράφων, υπερασπιστών δικαιωμάτων, αντιφρονούντων, κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων σε πολλές χώρες.

Ο Direkt36, ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε πως παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι και επικριτές της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν. Ούγγροι εισαγγελείς έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνα σχετικά με αρκετές από τις υποθέσεις αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα