Ουδέν tweet κρυπτόν από το… Politwoops!

Της Σέβης Σαλαγιάννη

Ποιο είναι το αγαπημένο παιχνίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην iOS συσκευή του και ποιο τραγούδι τσέκαρε στο Shazam η Εύα Καΐλη; Σε ποια απευθυνόταν άραγε ο Ηλίας Κασιδιάρης όταν έγραφε «Τι γίνεται μικρή;»; Πώς την «πάτησε» ο Άδωνις Γεωργιάδης και έκανε

retweet είδηση για κάλεσμα σε συγκέντρωση κατά της επένδυσης στις Σκουριές; Ποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έγραψε «Να προσέχεις παιδάκι μου εκεί στα ξένα», αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ; Πώς πήρε πίσω ο Ευάγγελος Αντώναρος ειρωνικό tweet για τον Αντώνη Ρουπακιώτη, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν τίθεται από τη Νέα Δημοκρατία θέμα απομάκρυνσης του υπουργού; Ποιος βουλευτής καλημερίζει… τον εαυτό του; Ποιοι πολιτικοί μένουν «μετεξεταστέοι» στη χρήση του twitter και της… ορθογραφίας;

Αυτές τις ερωτήσεις απαντά το Politwoops, μια ιστοσελίδα που συγκεντρώνει tweets πολιτικών, τα οποία έσβησαν αργότερα οι ίδιοι!

Politwoops, ο… «μαρτυριάρης» των πολιτικών!

Υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ορθογραφικά λάθη, γκάφες ή και απλές αναδιατυπώσεις συνθέτουν τη μοναδική ολοκληρωμένη συλλογή από tweets που οι πολιτικοί δε θέλουν να δεις… Κάπως έτσι περιγράφεται από την ομάδα του Politwoops η εφαρμογή, η οποία καταγράφει από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα τα διαγραμμένα tweets των πολιτικών στην Ελλάδα. Ένας χρήστης επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα politwoops.igraphics.gr θα βρει εκτός από τα tweets το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημοσιοποίηση τους, την ημερομηνία διαγραφής τους, τον χρόνο που παρέμειναν στον twitter πριν σβηστούν, καθώς και την πιθανή αιτία διαγραφής τους.

H «Αττική free press» συνομίλησε με τον Αχιλλέα, έναν από τους δημιουργούς του Politwoops, ο οποίος εξήγησε πώς προέκυψε η ιδέα αυτή: «Εδώ και περίπου ένα χρόνο διαπιστώναμε ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί ανακάλυπταν τα social media και μεταξύ αυτών το twitter. Επίσης, ως χρήστες του twitter και οι ίδιοι, μας έχει τύχει αρκετές φορές να γράψουμε κάτι που αργότερα το μετανιώσαμε και το διαγράψαμε. Κάπως έτσι, λοιπόν, μας δημιουργήθηκε η απορία, αν συμβαίνει το ίδιο και με τους πολιτικούς και για ποιους λόγους το κάνουν. Ψάχνοντας πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε αυτή μας την απορία, διαπιστώσαμε πως και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο είχαν τις ίδιες ανησυχίες και μάλιστα είχαν προχωρήσει αρκετά, δημιουργώντας το Politwoops σε αρκετές χώρες. Ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και προσαρμόσαμε την πλατφόρμα στα ελληνικά δεδομένα. Ξεκινήσαμε την “παρακολούθηση” των Ελλήνων πολιτικών από τον περασμένο Οκτώβριο μη γνωρίζοντας στην πραγματικότητα τι να περιμένουμε. Σβήνουν άραγε tweet; Πόσο σημαντικά είναι αυτά που σβήνουν; Το κάνουν, για παράδειγμα, σε μια προσπάθεια να ρετουσάρουν το πολιτικό τους προφίλ στα social media; Θέλουν να κρύψουν δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν; Τελικά, τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς μελετώντας το politwoops.igraphics.gr είναι αρκετά και ενδιαφέροντα».

«Όπλο» για τον δημόσιο έλεγχο των πολιτικών το Politwoops

Όπως περιγράφει η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα politwoops.igraphics.gr, η λειτουργία του άρχισε, προκειμένου να βοηθήσει στον δημόσιο έλεγχο των πολιτικών και τη διαφάνεια στην πολιτική. Την κίνηση αυτή καλοδέχτηκαν εξ αρχής και οι απανταχού χρήστες, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για τα tweets που φιλοξενούνται. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν από την αρχή μεγάλη. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα που έγινε γνωστή η ιστοσελίδα στο κοινό έχουμε δεχτεί πάνω από 20.000 μοναδικούς επισκέπτες, οι οποίοι έχουν δει συνολικά πάνω από 60.000 σελίδες. Επίσης, βλέπουμε συνεχώς να αναπαράγονται σβησμένα tweet των πολιτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνει ο Αχιλλέας.

Σχετικά με την αντίδραση των πολιτικών για το Politwoops, συμπληρώνει: «Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί είναι αμήχανοι απέναντι στο Politwoops. Ούτως ή άλλως, τα social media ήταν για αυτούς κάτι καινούργιο σε επίπεδο έκθεσης και απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες. Και τώρα ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε κάτι ακόμα πιο καινούργιο, που αποκαλύπτει ότι προσπαθούν επιμελώς να καλύψουν ή να κρύψουν. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις πάντως αφορούν tweet που έχουν διαγράψει οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για παράδειγμα χρησιμοποίησε το politwoops στην κατάθεσή του στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ και αναφέρθηκε σε ένα διαγραμμένο tweet του Αλέξη Τσίπρα».

Στην πλατφόρμα του Politwoops φιλοξενούνται πάνω από 2.000 tweets πολιτικών, μερικά εκ των οποίων έχουν τη δική τους σημασία για τις διεργασίες και το παρασκήνιο στην πολιτική σφαίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το tweet της Εύας Καΐλή «Μήπως να πάρει μια άδεια άνευ αποδοχών;», με το οποίο αναφερόταν σε δημοσίευμα για απουσία του Γεώργιου Παπανδρέου στο εξωτερικό. Από την άλλη, ο Αντώνης Μανιτάκης είχε tweet-άρει άρθρο, στο οποίο τα μέλη της ΟΛΜΕ αποκαλούνταν «παιδεραστές» και «σκουλήκια», tweet που λίγα λεπτά αργότερα έσβησε. Επίσης, η Μαριέττα Γιαννάκου είχε ανεβάσει βίντεο, στο οποίο πολίτης εξηγούσε ότι είναι αδύνατον να επιβιώσει κανείς με 450 ευρώ μηνιαίως, tweet που έσβησε όταν κατάλαβε ότι ο φοιτητής του βίντεο τα «έχωνε» στην κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το εάν στο μέλλον θα υπάρξει από την ομάδα αντίστοιχη ιστοσελίδα ο Αχιλλέας απαντά ότι «σίγουρα η πολιτική επικοινωνία στα χρόνια των social media είναι ένα ανεξερεύνητο πεδίο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για εμάς, οπότε σίγουρα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι σχετικό στο μέλλον. Όμως εκεί έξω, στη σφαίρα των κοινωνικών δικτύων, υπάρχουν τόσοι ικανοί άνθρωποι με δεξιότητες στη σύγχρονη τεχνολογία και ενδιαφέρον για τη δημοσιογραφία, που ακόμη και να μην είμαστε εμείς, σίγουρα κάποιοι άλλοι θα δημιουργήσουν ανάλογες εφαρμογές στο μέλλον».

Λίγα λόγια για το Open State Foundation

Το Politwoops είναι ένα project, πίσω από το οποίο βρίσκεται το Open State Foundation. Πρόκειται για μια οργάνωση που άρχισε από την Ολλανδία και φιλοδοξεί να συνδέσει τον χώρο της πολιτικής με αυτόν της τεχνολογίας, όντας υπέρμαχη της ανοιχτής και ελεύθερης διαβούλευσης στο πλαίσιο του δημόσιου ελέγχου των πολιτών. Το project φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για τους δημοσιογράφους, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες, γι’ αυτό και διαδόθηκε σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα σε 19 χώρες παγκοσμίως.

www.attikipress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα