Αμφισβητείται ανοιχτά το μέλλον του ευρώ

Του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Ο εκβιασμός «πάση θυσία στο ευρώ» δεν κράτησε παραπάνω από ένα χρόνο, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το έριχνε ως σύνθημα στον αγώνα της προεκλογικής του εκστρατείας. Τα γεγονότα της Κύπρου οδηγούν πολλούς πλέον να σκέφτονται διαφορετικά, καθώς η στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, κάθε άλλο παρά φιλική ήταν.

Ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει για τα καλά και το φαινόμενο φυσικά δεν είναι μονάχα ελληνικό.

Η γειτονική Ιταλία και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέμπε Γκρίλο «τρομάζει» τους ηγέτες της ευρωζώνης με τη δυναμική που αναπτύσσει –και φυσικά η ρητορική του δεν είναι καθόλου φιλική απέναντι στο κοινό νόμισμα. Αρνητική γνώμη για την Ε.Ε. έχει το 66% των Ελλήνων πολιτών, για το ευρώ το 42%, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 75%. Επίσης, το 61% των πολιτών θεωρεί πως η ευρωζώνη δεν έχει μέλλον και προοπτική, έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του «Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue», για τον μήνα Απρίλιο!

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως το νόμισμα δεν είναι αυτό που φέρνει την ευτυχία ή τη δυστυχία. Ανεξαρτήτως νομίσματος, οι πολιτικές που εφαρμόζονται καθορίζουν τις τύχες των λαών. Στην πλειονότητά τους, τα κυρίαρχα ΜΜΕ συντηρούν μια υπόθεση που μάλλον άτοπη μοιάζει, μιας και ποτέ δεν γίνεται ουσιαστική ανάλυση, παρά μονάχα πλύση εγκεφάλου και τρομοκράτηση των πολιτών. Οι διαφορετικές φωνές καταπνίγονται και ο υγιής διάλογος δεν ξεκινά, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά των προτάσεων που αναπτύσσονται.

Ο χρόνος περνά και οι εξελίξεις τρέχουν. Το «πάση θυσία» γίνεται γρήγορα παρελθόν και το ευρώ αμφισβητείται πλέον ανοικτά...

Keywords
Τυχαία Θέματα