Τροπολογία «στα μέτρα» τους έφεραν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Tου Στράτου Ιωακείμ (ioakim@attikipress)

Σε πρωτοφανείς συνθήκες έντασης διεξάχθηκε στη Βουλή, την Τετάρτη 10 Απριλίου, η συζήτηση επί του επενδυτικού νόμου, χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο που αφορά τα δάνεια των κομμάτων. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης προχώρησε στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

δεν εμμένει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχε καταθέσει την Τρίτη το βράδυ…

Η τροπολογία, που κατέθεσαν την τελευταία στιγμή τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος την Παρασκευή 5 Απριλίου, προβλέπει την απαλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών από τυχόν ποινικές ευθύνες για δάνεια που χορήγησαν στα κόμματα, σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς δήμων. Η αξιωματική αντιπολίτευση «σήκωσε» το θέμα, όπως επίσης και το κόμμα του Πάνου Καμμένου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει υποβάλει πρόταση ονομαστικής όχι στο σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά στο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά ενδεχόμενη «απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Το ιστορικό της τεταμένης συνεδρίασης

Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ακυρωθεί το «επίμαχο άρθρο», καταγγέλλοντας ότι αποτελεί σκανδαλώδη ρύθμιση προς αμνήστευση τραπεζιτών, οι οποίοι έδωσαν «θαλασσοδάνεια» στα κόμματα. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε και κατέθεσε τροπολογία «για ακύρωση αυτού του σκανδάλου». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και άλλοι εφτά βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία ζητούσαν να αρθεί η ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για τα δάνεια, που δόθηκαν στα κόμματα. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας.

Τελικά, την Πέμπτη 11 Απριλίου υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την σύσταση γραφείου Ελληνικής Προεδρίας στο υπουργείο των Εξωτερικών, χωρίς την υιοθέτηση της τροπολογίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέβλεπε να αρθεί το επίμαχο άρθρο. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον εκπρόσωπό του Δ. Παπαδημούλη, ήταν «να μην μπορεί ο καλοπληρωμένος συνήγορος του τραπεζίτη, να πετύχει καλύτερη αντιμετώπιση για τα θαλασσοδάνεια σε ένα δικαστήριο».

«Μπλόκο» στην ακύρωση από την κυβέρνηση

«Δεν συμφωνούμε με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώ τη δική σας αρχή να μην εισάγουμε άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας. «Δεν ντρεπόμαστε λίγο;», απάντησε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δ. Παπαδημούλης, για να αξιώσει στη συνέχεια, να διευκρινίσει η κυβέρνηση και κατά προτίμηση ο υπουργός Ανάπτυξης «ποιοι έγραψαν την τροπολογία, ποιοι την ενέκριναν, ποιός έδωσε εντολή να υποβληθεί και ποιοι ζήτησαν από τον κ. Χατζηδάκη να πει “ναι”, ποιους περιλαμβάνει και ποιους επιδιώκει να αθωώσει. Να μας πει για ποιον λόγο ορίζει η τροπολογία ότι όσοι έδωσαν αυτά τα δάνεια που αφορούν κόμματα, θυγατρικές τραπεζών, δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας».

Μόνη της η Ν.Δ.

Στη συζήτηση στη Βουλή (10/04) παρ’ ότι το θέμα δεν μπήκε ποτέ σε ψηφοφορία, όλα τα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκίμασαν την τροπολογία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στάθηκαν απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το συγκεκριμένο άρθρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Απόστολος Κακλαμάνης ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεδομένου ότι ούτε η ΔΗΜ.ΑΡ. το ψήφισε.

Όμως ο αντιπρόεδρος και προεδρεύων Λεωνίδας Γρηγοράκος (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αυτός) τον διέψευσε λέγοντας πως «εκείνη την ώρα εξέφραζε τον εαυτό του» και όχι το ΠΑΣΟΚ! Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε ότι «η κυβέρνηση έφερε νύχτα την τροπολογία για να γλυτώσει τους επιόρκους τραπεζίτες για παράνομα δάνεια 225 εκατ. ευρώ που έδωσαν στα κόμματα».

Τα δάνεια των κομμάτων

Κάτι περισσότερο από 272 εκατ. ευρώ έχουν δανεισθεί από τις τράπεζες τα κόμματα του κοινοβουλίου μέχρι και το τέλος του 2011. Τη μερίδα του λέοντος φυσικά έχουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που συνολικά έχουν δανεισθεί το ποσό των 253 εκατομμυρίων ευρώ. Κύρια τράπεζα που εξυπηρετούσε τα δάνεια αυτά η πρώην Αγροτική, που πλέον έχει περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Σημαντικά ποσά έχουν ληφθεί και από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν δανεισθεί περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη σύναψη των δανείων τα κόμματα χρησιμοποιούν ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων ετών, εξαρτώμενα απολύτως στα ποσοστά που είχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το μέτρο αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ: Mε βάση το ποσοστό των τελευταίων εκλογικών (περί το 12%) η κρατική του χρηματοδότηση έχει «ψαλιδιστεί» σημαντικά, όμως έχει συνάψει δάνεια παρελθόντων ετών που δεν μπορούσαν να προβλέψουν την εκλογική κατρακύλα του, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποπληρωμή τους.

Αντίστοιχο «ψαλίδισμα» αντιμετωπίζει και η Ν.Δ., τα ποσοστά της οποίας είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Οι τράπεζες λοιπόν που χορήγησαν τα δάνεια, βρίσκονται εκτεθειμένες καθώς δεν ασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών τους. Με την τροπολογία νομοθετείται ότι οι τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για τα «θαλασσοδάνεια» και μάλιστα η ασυλία έχει αναδρομική ισχύ: «Η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα