Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο πιο γρήγορα «γερνάει» ο εγκέφαλος

Όσο λιγότερες ώρες κοιμάται ένας ενήλικας, τόσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία γήρανσης και συρρίκνωσης του εγκεφάλου, επισημαίνουν ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι «η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ό, τι αφορά την εμφάνιση άνοιας».

Η επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS μελέτησε 66 ηλικιωμένους Κινέζους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους.

Όπως επισημαίνει

η Daily Mail, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες εμφάνιζαν συμπτώματα ταχύτερης διεύρυνσης της κοιλίας και μείωσης της απόδοσης των γνωστικών τους λειτουργιών.

Σημειώνεται ότι η ταχύτερη διεύρυνση της κοιλίας του εγκεφάλου σχετίζεται με βάση παλαιότερες έρευνες με τη γνωστική παρακμή και την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί ένα δείκτη γήρανσης του εγκεφάλου», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Dr June Lo και συνέχισε: «Οι επτά ώρες ύπνου την ημέρα για τους ενήλικες είναι ιδανικές για να πετύχει κανείς βέλτιστη απόδοση σε γνωστικά τεστ σε υπολογιστή».

Keywords
Τυχαία Θέματα