Ολάντ: «Η ευρωπαϊκή ύφεση οφείλεται στη λιτότητα»

Σε σαφή δήλωση για τα αίτια της ύφεσης που πλήττει την Ευρώπη, προέβη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Στις πολιτικές λιτότητας οφείλεται, πρωτίστως, η ύφεση που πλήττει την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του εισήλθε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης (0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013), τόνισε ότι η ύφεση πλήττει πολλές χώρες της ευρωζώνης και συμπλήρωσε πως

αυτό οφείλεται πρωτίστως στις πολιτικές λιτότητας και δευτερευόντως στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τη ζώνη του ευρώ.

Πρόσθεσε πάντως ότι με τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, και κυρίως με τις αποφάσεις που αφορούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αποκαταστάθηκαν τόσο η σταθερότητα όσο και η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ακόμη ότι τα επιτόκια δανεισμού έχουν μειωθεί, ακόμα και για τις πιο ευάλωτες χώρες, ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και ότι η ΕΕ αρχίζει να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία, όσον αφορά τη διόρθωση των ελλειμμάτων από τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, όλα αυτά, δεν αρκούν για να τονώσουν την ανάπτυξη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα και να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, το οποίο επικυρώθηκε από την Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα