Οι αμαρτωλοί… Ιντιάνα Τζόουνς- Μια ματιά στην αρχαιοκαπηλία στη σύγχρονη Ελλάδα

Μοιάζει σαν επαναλαμβανόμενη σκηνή από ταινία. Κάθε φορά, όμως, με άλλους… πρωταγωνιστές. Ποια είναι η εικόνα που ξετυλίγεται, με φόντο το σκοτάδι, ανά την Ελλάδα; Δυο-τρεις άνδρες, άντε και κανένας «τσιλιαδόρος», με σκαπτικά στα χέρια και πληροφορίες, που κάποια φορά ήταν επιβεβαιωμένες και από… μέντιουμ (!) να προχωρούν με προφυλάξεις σε χώρους που κρύβουν πεισματικά, θαμμένα «χρυσά μυστικά»!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Είτε αυτά είναι αρχαία κομμάτια ανυπολόγιστης αξίας, είτε θρησκευτικά κειμήλια, εικόνες και θησαυροί, οι επίδοξοι «κυνηγοί» περπατούν με οδηγό συνήθως έναν παλαιό

χάρτη, που οδηγεί στο μυστικό και στην αλλαγή της ζωής.

Το κυνήγι του θησαυρού ήταν αυτό που οδήγησε, μόλις προχθές, τέσσερις άνδρες με τα… σκαπτικά στα χέρια σε αρχαιολογικό χώρο της Καλύμνου και από εκεί στα… χέρια της Αστυνομίας. Το ίδιο «όνειρο», του εύκολου θησαυρισμού, είχαν «δει» ένας ιερέας με τον νεωκόρο του στη Βόρειο Ελλάδα, όταν πιάστηκαν «στα πράσα» από την Αστυνομία επί το έργον… Μετά τον Εσπερινό, έκλεισαν τις πόρτες της εκκλησίας και άρχισαν να κάνουν ανασκαφές κάτω από την Αγία Τράπεζα (!) εκεί, όπου είχαν πληροφορίες, ότι κρυβόταν ολόκληρος θησαυρός από χρυσό! Οι παράξενοι θόρυβοι, που έβγαιναν από την εκκλησία μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, σήμαναν συναγερμό στους περίοικους, που ενημέρωσαν την Αστυνομία. Τρεις χωριανοί με γερά χέρια, που είχαν «πιάσει τις τσάπες», πρόλαβαν κι έφυγαν. Έμειναν ο ιερέας με τον νεωκόρο για τα περαιτέρω και κυρίως με την απορία, αν τελικά υπήρχε ο θρυλούμενος θησαυρός κάτω από την Αγία Τράπεζα…

Η… ανασκαφή στην Κάλυμνο-Άκουσαν την Αστυνομία την ώρα που περίμεναν να «ακούσουν» τους ανιχνευτές

Η Κάλυμνος είναι ευλογημένος τόπος. Στην περιοχή του Δάμου ανακαλύφθηκε πλούσιος αρχαίος οικισμός, που έφτασε στο απόγειο της ακμής του από τους πρώιμους ελληνιστικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Το δε Οχυρό Έμπολα χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Διατηρείται επιβλητικό ισοδομικό τείχος, που σχηματίζει οχυρό χώρο με μεγάλη πύλη στα ανατολικά. Οι τέσσερις επίδοξοι… ανασκαφείς έπιασαν δουλειά νύχτα. Ο μικρότερος 34 χρόνων, ο μεγαλύτερος 65. Μπήκαν λάθρα σε περιφραγμένο χώρο και ξεκίνησαν με ειδικούς ηλεκτρονικούς ανιχνευτές να εντοπίσουν το σημείο του «θησαυρού». Όταν έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας παρέδωσαν τους ανιχνευτές, σκαπτικά εργαλεία, δύο φακούς και μία φωτογραφική μηχανή.

Περιδέραια των ύστερων μυκηναϊκών χρόνων σε ένα πορτμπαγκάζ

Περιδέραια των μυκηναϊκών Χρόνων ήταν έτοιμος να πουλήσει ένας αρχαιοκάπηλος από την Κόρινθο. Τα μετέφερε μαζί με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, αλλά στα διόδια της Ελευσίνας έπεσε σε μπλόκο. Ο έλεγχος έβγαλε «λαβράκι», αφού στο πορτμπαγκάζ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περιδέραια από στεατίτη, από χάντρες φαγεντιανής και από πηλό. Κατασχέθηκαν, επίσης, δύο σφραγιδόλιθοι από στεατίτη, οστέινος σφραγιδοκύλινδρος, οχτώ οστέινες χάντρες και θραύσματα χαντρών, καθώς επίσης χάλκινα μαχαίρια, ένας χάλκινος μπαλτάς, κρίκοι, βελόνες, περιδέραια και χρυσές καρφίτσες.

Το χρυσό στεφάνι και ο κόμπος του Ηρακλή στα χέρια ελαιοχρωματιστή

Ένα χρυσό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. κι ένα χρυσό βραχιόλι της ίδιας εποχής, που κατά τους αρχαιολόγους θεωρούνται ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας, είχαν στην κατοχή τους δύο αρχαιοκάπηλοι από την Κομοτηνή. Ο ένας συνταξιούχος αστυνομικός και ο άλλος ελαιοχρωματιστής. Έπεσαν σε «μπλόκο», ενώ κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου σκόπευαν να πουλήσουν τα αρχαία αντικείμενα. Κατά την έρευνα οι αστυνομικοί βρήκαν ένα κουτί που περιείχε ένα χρυσό στεφάνι κι ένα χρυσό βραχιόλι που σχηματίζεται από φίδια τα οποία συμπλέκονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τον λεγόμενο «κόμπο του Ηρακλή»! Παραδέχθηκε ο ελαιοχρωματιστής ότι περιήλθαν στην κατοχή του έπειτα από λαθρανασκαφές. Ο δε απόστρατος αστυνομικός είχε αναλάβει να τον φέρει σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές.

Ο μύθος της θαμμένης εκκλησίας

Ένας παλιός χάρτης, η ιστορία για μια θαμμένη εκκλησία στολισμένη με χρυσό και διαμάντια και η… επιβεβαίωση των αρχαιοκαπήλων, που προσέφυγαν στις υπηρεσίες ενός… μέντιουμ, οδήγησαν προ καιρού μία σπείρα σε ορεινή περιοχή της Καβάλας. Εκεί, με ηλεκτρικά κομπρεσέρ και δυναμίτη έσκαβαν επίπονα και επίμονα γρανιτένιο βράχο για να φθάσουν στον πολυπόθητο θησαυρό. Ωστόσο, η λαθρανασκαφή τους είχε άδοξο τέλος, αφού τελικά ανακάλυψαν μπροστά τους… αστυνομικούς. Ήταν έξι οι… Ιντιάνα Τζόουνς και είχαν κατορθώσει να δημιουργήσουν στον γρανιτένιο βράχο μία σήραγγα βάθους δώδεκα μέτρων.

Ράγες και βαγονέτο για τα μπάζα!

Συγκεκριμένα, είχαν τοποθετήσει ράγες και βαγονέτο για να βγάζουν τα μπάζα, ενώ κρατούσαν και πλήρες… φωτογραφικό αρχείο. Ο χώρος όπου γινόταν η ανασκαφή είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός από τη Διεύθυνση Παλαιοντολογίας. Ο ένας από τους δράστες είχε εκτίσει ποινή για παρόμοιο αδίκημα, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Οι υπόλοιποι είχαν το «μικρόβιο» του… χαμένου θησαυρού. Όπως εξηγούν αστυνομικοί, η περιοχή όπου έσκαβαν οι δράστες ήταν τόσο δυσπρόσιτη, που οι αστυνομικοί χρειάστηκαν έξι ώρες για να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο. Οι κυνηγοί του θησαυρού είχαν εντοπίσει μία φυσική τρύπα βάθους περίπου 1,5 μέτρου στο όρος Σύμβολο στο Μυρτόφυτο Καβάλας. Από εκεί κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι τα δώδεκα μέτρα βάθος, χρησιμοποιώντας δυναμίτιδα και σύγχρονα κομπρεσέρ με γεννήτρια.

Οι απίστευτοι διάλογοι αστυνομικών-αρχαιοκαπήλων

Οι αστυνομικοί είχαν βρει τη σήραγγα και περίμεναν τους… Ιντιάνα Τζόουνς να φανούν. Οι… σκαπανείς φέρονται να είπαν στους ένστολους ότι «δεν είναι δυνατόν να τους συλλαμβάνουν τώρα, που είχαν σχεδόν φθάσει στον στόχο τους»! «Μας είπαν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ήθελαν άλλα τρία με πέντε μέτρα για να φτάσουν στην εκκλησία, που υποτίθεται ότι είναι θαμμένη στο σημείο εκείνο>>, επεσήμανε ένας αξιωματικός.

Ο χάρτης του παππού και το μέντιουμ

Ένας από τους δράστες φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως η αναζήτηση του θησαυρού ξεκίνησε όταν βρήκαν έναν παλιό χάρτη που του είχε αφήσει ο παππούς του. Στον χάρτη αυτό υπήρχε σημειωμένος ένας χώρος, ενώ ύστερα από υπολογισμούς και μετρήσεις κατέληξαν στο σημείο, όπου ξεκίνησαν την ανασκαφή. Μάλιστα, κάποιος από τους έξι είπε στους αστυνομικούς πως είχαν απευθυνθεί ακόμη και σε μέντιουμ, που τους διαβεβαίωσε ότι «βλέπει» θησαυρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα