New deal

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και μάλιστα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας. Στο εσωτερικό υπάρχει η αίσθηση ότι τώρα πραγματικά διαπραγματευόμαστε, ότι «κάνουμε παιχνίδι για τη φανέλα».

Του Νίκου Καραμάνογλου

Έτσι για πρώτη φορά μετά από χρόνια είδαμε συγκεντρώσεις, όχι διαμαρτυρίας, αλλά στήριξης της κυβέρνησης και ίσως και κάποια χαμόγελα υπερηφάνειας από ένα λαό που ζούσε με σκυμμένο το κεφάλι. Από την άλλη, στο εξωτερικό και παρόλη την «απειρία» της νέας ελληνικής κυβέρνησης προσερχόμαστε

ισότιμα στις όποιες διαβουλεύσεις και όχι σαν επαίτες και αυτό, δηλωμένο ή άδηλα, δεν μπορεί παρά να γίνεται σεβαστό και από τους άλλους παίκτες.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος και πως έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικά βήματα προς την τελική επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του, αλλά και αυτές των ξένων ηγετών, συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα βρουν μέχρι τη Δευτέρα και να καταλήξουν σε ένα «νέο πρόγραμμα» για την Ελλάδα. «Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα το τέλος του μνημονίου και της τρόικας.

Βέβαια, μπορεί ο κ. Τσίπρας να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «διεκδικεί και πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει», ωστόσο τα εκβιαστικά διλήμματα φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη. Από τη μία η Γερμανία δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να αμφισβητεί απροκάλυπτα τον ηγετικό ρόλο που έχει κατακτήσει στην Ευρώπη και θέλει να την επαναφέρει στους κανόνες του παιχνιδιού, όπως αυτή τους ορίζει. Αυτό όμως ακριβώς είναι και το «πάτημα» για το ελληνικό deal, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως μια πιθανή αποβολή της Ελλάδας θα συμπαρασύρει το κύρος, την αξιοπιστία και τη λειτουργικότητα της ευρωζώνης, πάνω στην οποία μεθοδικά έχτισε η Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες την ευρωπαϊκή της κυριαρχία. Είναι τόσο πολλά αυτά που θα χαθούν και από τις δύο πλευρές, που η συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μόνο που αυτή τη φορά μάλλον θα πάρουμε και εμείς κάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα