Οι άγνωστες «λέξεις» της τρομοκρατίας

του Γιώργου Καραϊβάζ ([email protected])

Κάθε τρομοκρατική ενέργεια, πέρα από την προκήρυξη που συνήθως ακολουθεί και με την οποία διεκδικείται η πατρότητα της επίθεσης, κρύβει κάποιες «άδηλες» ή μυστικές λέξεις και στην αντιτρομοκρατική έχουν… «εθιστεί» στην ανάγνωση αυτών των λέξεων. Και οι λέξεις στην προκειμένη περίπτωση είναι η μεθοδολογία των τρομοκρατών, καθώς και το μέσο με το οποίο υλοποιείται το χτύπημα.

Στην περίπτωση της Τράπεζας της Ελλάδας

που χτυπήθηκε με σούπερ βόμβα το πρωί της Πέμπτης, η πρώτη προς διάβασμα «λέξη» είναι η εκρηκτική ύλη τύπου ΑΝΦΟ, ένα μίγμα λιπάσματος με πετρέλαιο, βάρους 75 κιλών, όπως δήλωσε ο άγνωστος που έκανε τις δύο προειδοποιητικές τηλεφωνικές ενημερώσεις.

Δύο βόμβες βάρους 75 κιλών η καθεμία που βρέθηκαν σε γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα πριν από 4 χρόνια στην οδό Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, στη διάρκεια των ερευνών για την εξάρθρωση της οργάνωσης. Ειρήσθω εν παρόδω, την Πέμπτη συμπληρώθηκαν ακριβώς 4 χρόνια από την ημέρα που είχαν ξεκινήσει οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης. Και η έκρηξη εκλαμβάνεται ως εκδήλωση επετειακής μνήμης και … αποδοκιμασίας.

Ο οδηγός του παγιδευμένου με τα εκρηκτικά κλεμμένου αυτοκινήτου φορούσε κράνος όταν βγήκε από αυτό. Κράνος όμως φορούσε και ο οδηγός του παγιδευμένου με εκρηκτικά βαν, που ανατινάχτηκε έξω από το χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2009. Την ευθύνη για εκείνη την ενέργεια, την είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας.

Το αυτοκίνητο αυτό είχε κλαπεί πριν από 5 ημέρες από την Καισαριανή. Από την περιοχή του Ζωγράφου ο Επαναστατικός Αγώνας είχε κλέψει το βαν που χτύπησε το χρηματιστήριο, από την Καισαριανή το παγιδευμένο αυτοκίνητο με το οποίο αποπειράθηκε ν’ ανατινάξει τα κεντρικά γραφεία της Σίτιμπανκ στην Κηφισιά τον Φεβρουάριο του 2009. Στην Καισαριανή ο Επαναστατικός Αγώνας άφησε τις προκηρύξεις για τον τύπο. Στην Καισαριανή αφήνει τις προκηρύξεις της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που θεωρείται ως η διάδοχος κατάσταση του επαναστατικού αγώνα.

Γι’ αυτούς τους λόγους η αντιτρομοκρατική πιστεύει πως η οργάνωση που χτύπησε τα γραφεία της τράπεζα της Ελλάδας στην οδό Αμερικής 4, είναι η οργάνωση των Νίκου Μαζιώτη και Πώλας Ρούπα. Ο όποιος συσχετισμός ή συνειρμός εξ αυτού του λόγου της βόμβας με τον Χριστόδουλο Ξηρό, θεωρείται εκ προοιμίου ως αβάσιμος, αλλά το μέλλον και η προκήρυξη είναι αυτά που θα μετουσιώσουν τη θεωρία της ερμηνείας σε απόδειξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα