Ο πρόεδρος του Κονγκό σχεδιάζει την ενοποίηση της χώρας

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπίλα, δήλωσε σήμερα (Σάββατο) ότι σχεδιάζει την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ενοποίηση της κεντροαφρικανικής χώρας.

«Η εθνική συνοχή δεν θα πρέπει να είναι υπό όρους, θα πρέπει να είναι ανοιχτή για όλους. Σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα αποφασιστούν συν τω χρόνω. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα Κονγκό για την πλειοψηφία και ένα ξεχωριστό για την αντιπολίτευση» είπε ο Καμπίλα απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

Αυτή ήταν μία σπάνια δημόσια δήλωση του Καμπίλα, ο οποίος

από τότε που επανεξελέγη το 2011 δεν συνηθίζει να εμφανίζεται στο προσκήνιο.

Ο Καμπίλα δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του σχεδίου. Όμως, οι αντάρτες του κινήματος M23 του έχουν επανειλημμένως ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ο ίδιος και η αντιπολίτευση, στο πλαίσιο των δικών τους. Η αντιπολίτευση στο Κονγκό κατηγορεί τον Καμπίλα για νοθεία στις εκλογές του 2011 και για χρήση των δυνάμεων ασφαλείας με στόχο την καταστολή των διαφωνούντων.

Οι αντάρτες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης πραγματοποιούν ειρηνευτικές συνομιλίες στη γειτονική Ουγκάντα, οι οποίες ξεκίνησαν αφότου οι αντάρτες αποσύρθηκαν από την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, στο ανατολικό Κονγκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα