Ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί προβλήματα στον Ιορδάνη ποταμό

Σύμφωνα με το National Geographic, ότι έχει απομείνει από τον Ιορδάνη ποταμό, πηγάζει από τα ψηλά βουνά του Λιβάνου, πριν περάσει κοντά στα συριακά σύνορα και κατά μήκος της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η εμφύλια διαμάχη στη Συρία, δημιουργεί συσσωρευμένα προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις.

Τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν δικαιολογημένα βρεθεί σε δεύτερη μοίρα για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά το συνεχιζόμενο χάος και η ταχέως αυξανόμενη

μάζα των προσφύγων που χρειάζονται νερό έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ζωή του ποταμού Ιορδάνη.

Αυτό γιατί, το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού πληθυσμού ζει σε υπανάπτυκτες παρυφές των πόλεων της Ιορδανίας, 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Mafraq και περίπου 150.000 Σύριοι έχουν κάνει σπίτι τους το Za'atari, το δεύτερο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο και πλέον τον τέταρτο μεγαλύτερο οικισμό στην Ιορδανία.

Περίπου 4.000.000 λίτρα νερό την ημέρα, διοχετεύονται στο στρατόπεδο, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 40 λίτρα ανά άτομο.

Οι κάτοικοι της Ιορδανίας συχνά κατηγορούν τους πρόσφυγες της Συρίας ότι έχουν μια υπεροπτική στάση για τη χρήση του νερού, γεγονός που δεν είναι εντελώς αβάσιμο, δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες προέρχονται από περιοχές της Συρίας, όπου υπήρχε μια αφθονία νερού και έτσι οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη συνηθίσει σε πιο δυσχερείς περιβαλλοντικές συνθήκες όπως αυτές της Ιορδανίας.

Πολύ λίγο νερό προέρχεται από τον Κάτω Ιορδάνη, η οποία είναι απελπιστικά μικρό καθώς η Συρία, το Ισραήλ και η Ιορδανία έχουν κυριολεκτικά «στραγγίξει» το 96% του νερού.

Παρά την ανησυχητική εξέλιξη της κατάστασης, σε ορισμένες περιοχές, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ισραηλινοί και οι Ιορδανοί αρχίζουν να συνεργάζονται προς όφελος του ποταμού, όμως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα