Ο Γ. Δριβελέγκας-εν μέσω εντάσεων-Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής

Ούτε στην εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής έλειψαν οι κόντρες μεταξύ των δυο κυβερνώντων κομμάτων με την αντιπολίτευση. Σημειώνεται, πως ο βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας εξελέγη από την Ολομέλεια της Βουλής με 137 υπέρ, 79 λευκά και 4 άκυρα, για την θέση του Ε’ αντιπροέδρου του κοινοβουλίου. Η θέση είχε μείνει κενή μετά την υπουργοποίηση του Λεωνίδα

Γρηγοράκου.

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν ένσταση εξηγώντας ότι «η θέση δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ που είναι κόμμα συμπολίτευση πλέον, αλλά σε κόμμα της αντιπολίτευσης».

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε: «Καταθέσαμε ένσταση και την διαφωνία μας για την κατάληψη της θέσης από το ΠΑΣΟΚ και εκπλησσόμαστε από την στάση της ΔΗΜΑΡ που δεν την διεκδικεί. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η θέση του Ε’ αντιπροέδρου δεν ανήκει σε κόμμα της συμπολίτευσης όπως είναι το ΠΑΣΟΚ αλλά της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό ζητάμε να αναβληθεί η διαδικασία και να ζητηθεί η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και μετά να τοποθετηθούμε όπως επίσης να γίνουν οι αλλαγές στον ΚτΒ για να αποφευχθεί ο τραγέλαφος που θέλει τον κ. Βενιζέλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και παράλληλα αρχηγό κόμματους της αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά του ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει στην αντιπολίτευση. Είναι δεδομένες οι σχετικές δηώσεις Βενιζέλου και η συμμετοχή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέραν της κατάληψης της θέσης από το ΠΑΣΟΚ όπως οι κοσμήτορες. Δεν πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ την 5η θέση αντιπροέδρου. Πρέπει να εφαρμοστεί ο ΚτΒ και προστατευτούν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αντέκρουσε τις κατηγορίες επισημαίνοντας: «Ειλικρινά μου προκαλεί έκπληξη η αντιδεοντολογική και αντικοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ . Ο ΚτΒ είναι νομοθετικό κείμενο που έχει καταρτιστεί από πλειοψηφίες μονοκομματικές. Το σύστημα λειτουργεί πλειοψηφικά και άρα είναι λογικό γραμματικά ο συντάκτης του ΚτΒ να μιλά για το πρώτο κόμμα ως πλειοψηφία και να χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα αντιπολιτευτικά».

Παράλληλα, θύμισε τις οικουμενικές κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα, στις οποίες όλα τα κόμματα είχαν πάρει θέση αντιπροέδρου της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να επισημανθεί, πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι 3 πρώτοι Αντιπρόεδροι προέρχονται από το 1ο κόμμα, ο Δ’ Αντιπρόεδρος προέρχεται υποχρεωτικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι από τα άλλα κόμματα της Βουλής κατά τη σειρά, που κατέλαβαν στις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα