Ο Μπ. Ομπάμα για τις εξελίξεις στην Κριμαία

«Δεν είναι τελειωμένη υπόθεση» η Κριμαία τόνισε με νόημα από τη Χάγη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εκδιωχθούν από την Κριμαία με την άσκηση βίας.
«Τα γεγονότα επί του πεδίου είναι ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει την Κριμαία. Υπάρχει ένας αριθμός προσώπων μέσα στην Κριμαία που υποστηρίζει αυτή την διαδικασία.

Δεν υπάρχει καμιά προσδοκία ότι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν διά της βίας».
Εάν η Ρωσία αποτύχει να «ενεργήσει υπεύθυνα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, «θα υπάρξουν πρόσθετα κόστη και αυτά θα έχουν ορισμένες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αλλά θα έχουν τις μεγαλύτερες συνέπειες στη Ρωσία».
Σε συνέντευξη Τύπου στην Ολλανδία, ο πρόεδρος της Αμερικής υπογράμμισε πως οι ξένοι ηγέτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν νομικά, διπλωματικά και πολιτικά επιχειρήματα για να πιέσουν τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη χώρα «περιφερειακή δύναμη» που «φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της, όχι εξαιτίας της ισχύος αλλά λόγω της αδυναμίας της».

Υποστήριξε δε πως το θέμα με την Κριμαία δεν έχει τελειώσει, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν τη αναγνωρίζει, αλλά παραδέχθηκε πως ο ρωσικός στρατός έχει το έλεγχο της περιοχής.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας πως πρόκειται για κινήσεις εκφοβισμού.
Και σημείωσε τέλος, πως ενώ είναι δικαίωμα της Μόσχας να αναπτύσσει στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ενδεχόμενο η Ρωσία να εισέλθει στην ενδοχώρα της Ουκρανίας: «Δεν αναγνωρίζουμε αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία. Μας απασχολεί η περαιτέρω καταπάτηση από τη Ρωσία στην Ουκρανία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα