«Ντου» των ελεγκτών σε μισθούς και συντάξεις- Αφήνουν στο απυρόβλητο τα «μεγάλα ψάρια» & κυνηγούν μικροοφειλέτες!

Περισσότερα θα χάνουν από μισθό και σύνταξη όσοι χρωστούν στο Δημόσιο, αφού με απόφαση τις ΓΓΔΕ έγινε δεκτή η μνημονιακή πρόταση και έτσι το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.

Με την εγκύκλιο ορίζεται λοιπόν ότι ενώ όσοι χρωστούσαν στο Δημόσιο η εφορία του έπαιρνε το ποσό που ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ, τις τώρα θα τις παίρνει το ποσό πάνω από τα 1.000 ευρώ ! Ο λογαριασμός του προσώπου πρέπει να έχει δηλωθεί στο Taxisnet από τον ίδιο τον φορολογούμενο, ώστε να θεωρείται

ακατάσχετος. Εάν δεν γίνει αυτό τότε το Δημόσιο μπορεί να πάρει το οφειλόμενο ποσό από οποιονδήποτε λογαριασμό!

Με τις νέες διατάξεις που είναι σε εφαρμογή από τον Αύγουστο ορίζεται ότι:

– Μειώνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ

– Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ αυτών.

– Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

– Μειώνεται το ακατάσχετο ποσό τις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ορίζεται ότι εξαιρούνται τις κατάσχεσης εις χείρας τρίτων:

– Οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις

– Κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά (εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, τις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη τις το Δημόσιο επί του ½ του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού).

Ακόμη η διάταξη προβλέπει ότι:

Η διάταξη εφαρμόζεται τόσο τις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος τις (δηλ. από 19-08-2015), ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων του Δημοσίου καθώς και τις ήδη επιβληθείσες ενεργείς κατασχέσεις για τις απαιτήσεις (από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα) του οφειλέτη έναντι του τρίτου που γεννώνται από την έναρξη ισχύος τις (δηλαδή κατασχέσεις για τις οποίες ο τρίτος έχει προβεί σε θετική δήλωση και υφίστανται αποδοτέα από αυτόν ποσά στο Δημόσιο με βάση τις προγενέστερες διατάξεις).

Στην έννοια των υποχρεωτικών εισφορών εμπίπτουν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές και τυχόν υποχρεωτικές κρατήσεις που επιβάλλονται με νόμο, τις είναι οι υποχρεωτικές κρατήσεις του άρθρου 38 του ν. 3986/2011, ενώ δεν εμπίπτουν ο παρακρατούμενος Φ.Μ.Υ., το παρακρατούμενο ποσό έναντι τις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 καθώς και τυχόν παρακρατήσεις από δάνεια.

Ξεκινούν πάλι από μισθούς-συντάξεις & ακόμη η διάταξη για τις μεγαλοοφειλέτες

Την ώρα που κυνηγούν για ακόμη μία φορά μισθωτούς και συνταξιούχους και θα τις κατάσχουν τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ, η διάταξη που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και που προέβλεπε κατασχέσεις εξπρές για μεγαλοοφειλέτες, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί αφού δεν έχει βγει η απόφαση εφαρμογής!

Η απόφαση προβλέπει ότι το Δημόσιο θα προχωρά σε κατασχέσεις «εξπρές» για τις οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά ακόμη τίποτα!

Στην διάταξη προβλέπεται ότι:

-Σε διάστημα το πολύ 7 ημερών η εφορία θα «σηκώνει» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα οφειλόμενα στο ελληνικό Δημόσιο ή τμήμα αυτών.

-Θα δίνει εντολή στις τράπεζες βάσει της οποίας θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί και εν συνεχεία τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα θα κατάσχονται μέχρι το ύψος της οφειλής (εκτός και αν πρόκειται για μισθούς και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ).

-Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις τράπεζες όλης της χώρας τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων με χρέη άνω των 70.000 ευρώ και θα ζητάει σχετική ενημέρωση.

-Τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον εντοπίζουν οφειλέτες, υποχρεούνται στην αυθημερόν δέσμευση των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα στους λογαριασμούς μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής (εκτός και αν πρόκειται γα μισθούς και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ).

Μετά την παρέλευση δύο ημερών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώνεται σχετικά με το ποσό που έχει δεσμευθεί και εντός 5 ημερών θα κατάσχει το σχετικό ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα θα αποδεσμεύει το ποσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα