Ο λύκος προβιά αλλάζει, όχι γνώμη…

«Το τυρί το είδες, όμως την φάκα δεν την είδες…» Λέει μια γνωστή λαϊκή ρήση, θέλοντας να δείξει το γεγονός ότι κάποιος βάζει κάτι μπροστά για να πετύχει κάτι άλλο και αυτό με βάση την εμπειρία και τις πράξεις των προηγούμενων χρόνων και δεκαετιών προσπαθεί να κάνει η Τουρκία για να παγιδεύσει τη χώρα μας στα δικά της συμφέροντα και θέλω στις απίθανες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Αυτό το έχουν υπόψη τους όπως φαίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και θέλουν να αποφύγουν την παγίδα της Τουρκίας, η οποία προτείνει κοινές περιπολίες

στο Αιγαίο ως μια λύση στο θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο ουσιαστικά σπρώχνει η ίδια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Προφανώς θέλουμε και επιζητούμε συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά, για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει». Την παραπάνω δήλωση έκανε στέλεχος του ΥΠΕΞ και είναι η επίσημη θέση της χώρας μας στις πονηριές των Τούρκων, που προτείνουν στη Ευρώπη και την Γερμανία τις κοινές περιπολίες ως λύση, ενώ την ίδια στιγμή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που πηγάζει από το έδαφός τους.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα kathimerini.gr , η εύλογη αγωνία της Αθήνας, από την οποία απορρέει η απόλυτη άρνηση ακόμα και να μπει σε συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών Αρχών στο Αιγαίο, προκύπτει από τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και την επιμονή της Αγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων. Οπως εξηγούν διπλωματικά στελέχη, το θέμα ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

Για τους παραπάνω λόγους η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς τους εταίρους ότι είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί στενά με την Άγκυρα σε κάθε άλλο επίπεδο και ασφαλώς τάσσεται υπέρ της παροχής ενίσχυσης προς την Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά σπεύδει να υπομνήσει ότι η Αγκυρα δεν εφαρμόζει συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει, όπως τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, η οποία έχει μείνει σχεδόν ανενεργή, αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε., η οποία μπορεί μεν να έχει ορίζοντα έναρξης υλοποίησης σε μια τριετία, ωστόσο περιλαμβάνει σαφή αναφορά σε δέσμευση της γείτονος να υλοποιήσει πολιτικές αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών.

Τελικά ο λύκος μπορεί να αλλάζει προβιά, όμως απ΄ότι αποδεικνύεται γνώμη δεν αλλάζει…

Keywords
Τυχαία Θέματα