Νέο εγκεφαλικό: Παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2022!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Έρχεται νέο εγκεφαλικό για τους συνταξιούχους, με φόντο τα 18 προαπαιτούμενα που εξακολουθούν να εκκρεμούν, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021, βάζουν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022.

Η νέα

αυτή απαίτηση έρχεται ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Το ΔΝΤ έχει απαιτήσει αλλαγές σχετικά με την πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Ως προαπαιτούμενο υπάρχει ακόμη η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Με απλά λόγια, ενώ θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί περίπου 3.500 νέες συντάξεις, έχουν εκδοθεί μόνο 2.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Το άρθρο Νέο εγκεφαλικό: Παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2022! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα