Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές οι Βρετανοί: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μια Μέι που «τρέμει»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί, για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περίπου 46.000.000 ψηφοφόροι, καλούνται να αποφασίσουν για μια Βρετανία που δεν βρίσκεται στην ΕΕ κι όλα αυτά στη σκιά της τρομοκρατίας.

Έχοντας ζήσει τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, οι Βρετανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες αρκετά ανάσυχοι.

Πολλοί αναλυτές μάλιστα

αναρωτιούνται, κατά πόσο τα εκλογικό σώμα θα επηρεαστεί από τον ισλαμιστικό τρόμο, μετά τις εκλογές που προκηρύχτηκαν πρόωρα από την Τερέζα Μέι στις 18 Απριλίου, και μετά από μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία που διεκόπη δυο φορές εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι 22 νεκροί του Μάντσεστερ Αρένα και οι 8 νεκροί του London Bridge και του Μπόροου Μάρκετ, είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει στο πρώτο πλάνο το ζήτημα της ασφάλειας.

Μάλιστα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε πριν από μερικά 24ωρα την παραίτηση της Μέι, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τις περικοπές στην αστυνομία την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Οι εκλογές δεν θα είναι καθόλου εύκολες για την Τερέζα Μέι. Αν και όπως όλα δείχνουν οι Συντηρητικοί είναι αυτοί που θα τερματίσουν πρώτοι, φαίνεται πως δεν θα έχουν την χαρά της ενισχυμένης πλειοψηφίας στην οποία ήλπιζαν, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν καταφέρει να κλείσουν κατά πολύ την ψαλίδα.

Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς της Μέι, με διαφορά από 5% έως 12%.

Tη μικρότερη διαφορά μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών δίνει η έρευνα της Kantar, σύμφωνα με την οποία το προβάδισμα του κόμματος της Μέι μειώθηκε στο μισό, στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, οι Τόρις συγκεντρώνουν το 43%, με το ποσοστό τους αμετάβλητο σε σύγκριση με την έρευνα της Kantar στις 31 Μαΐου, αλλά το ποσοστό των Εργατικών ανέβηκε στο 38%.

Στην έρευνα της Panelbase, η διαφορά Συντηρητικών- Εργατικών παρέμεινε σταθερή στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, με τους πρώτους να συγκεντρώνουν το 44% στην πρόθεση ψήφου και τους δεύτερους το 36%. Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη στις 2-7 Ιουνίου, δηλαδή πριν και μετά την επίθεση στο Λονδίνο (3/6).

Από την άλλη, έρευνα της ComRes για τον Independent δείχνει ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών μειώθηκε στο 10%, αλλά ακόμα κι έτσι το κυβερνών κόμμα οδεύει στη διεύρυνση της πλειοψηφίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (3/6), η διαφορά ήταν στο 12%. Σε αυτή την έρευνα, το κόμμα της Μέι συγκεντρώνει το 44% και του Κόρμπιν το 34%.

Τέλος, η δημοσκόπηση της ICM για τον Guardian ανεβάζει τη διαφορά των Συντηρητικών στις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό του κόμματος είναι αυξημένο κατά μία μονάδα, στο 46%, σε σύγκριση με την έρευνα που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία στις 5 Ιουνίου. Οι Εργατικοί παραμένουν στο 34%.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να αναφέρουν οτιδήποτε τους ανησυχήσει.

Το άρθρο Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές οι Βρετανοί: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μια Μέι που «τρέμει» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα