Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Τι σκέφτεται η κυβέρνηση, στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία τις τελευταίες μέρες. Χθες, για μια ακόμη ημέρα οι δείκτες της πανδημίας κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων να είναι ανοιχτό. Αναμένοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων μέτρων που θεσπίστηκαν προσφάτως, με στόχο τους ανεμβολίαστους πολίτες, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά νέων μέτρων που κινούνται στους εξής άξονες: Την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την επιβολή μέτρων που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους για την προστασία των ιδίων, όσο και της κοινωνίας και τρίτον τους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Ετσι, αναλόγως την

εξέλιξη της πανδημίας το αμέσως προσεχές διάστημα θα χρησιμοποιηθούν μέτρα που βρίσκονται τώρα υπό συζήτηση, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός, με τις επόμενες εβδομάδες να έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες και την κυβέρνηση να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ρίχνονται στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές

Στο πλαίσιο αυτό, ρίχνονται άμεσα στη μάχη κατά του κορωνοϊού οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα παραχωρούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid αλλά και λοιπά περιστατικά.

Ηδη έχουν διατεθεί εκατοντάδες κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. Συν τοις άλλοις, θυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών, αναλόγως και το πώς θα εξελιχθεί το εθελοντικό ενδιαφέρον.

Τι εξετάζεται για τα σούπερ μάρκετ

Για τα σούπερ μάρκετ όπως τις προηγούμενες ημέρες έχει εξηγήσει και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης το μέτρο που συζητείται είναι να αλλάξει η πυκνότητα των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο. Με άλλα λόγια να βρίσκονται λιγότερα άτομα ταυτόχρονα μέσα στο κατάστημα. «Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μαρτυρά και ο χάρτης της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της πανδημίας. Σε αυτόν, 22 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον στο επίπεδο 5 επιδημιολογικής επιτήρησης, επίπεδο που προκύπτει από τον συνδυασμό όλων των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού (κρούσματα, ηλικιακή κατανομή, νοσηλείες, θάνατοι ανά περιοχή κ.λπ.).

Λινού: Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν και για τους εμβολιασμένους – Να φορούν όλοι μάσκα

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA, πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως, καθώς και πως υπάρχει ανάγκη να “σφίξουν” τα μέτρα και να μπει “φρένο” στον συνωστισμό. “Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων”, είπε η κ. Λινού. Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας.

Η κ. Λινού τόνισε πως βάσει μελετών θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και σε σχολεία. “Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%”, είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. “Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι “όχι” στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους”, είπε η κ. Λινού.

Keywords
Τυχαία Θέματα