Να προφυλαχθούν οι καταθέτες με λιγότερα από 100 χιλ. ευρώ επιθυμεί η Κομισιόν

Σε αντίθεση με το Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιζητεί από την Κυπριακή κυβέρνηση, εναλλακτική πρόταση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, και θα κινείται προς την κατεύθυνση να «προφυλαχθούν» οι καταθέτες με λιγότερα από 100.000 ευρώ.

«Σε σχέση με την εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι κάθε εναλλακτική λύση

μπορεί να γίνει αποδεκτή κατά προτίμηση χωρίς επιβολή φόρου στα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Παρόλα αυτά οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχτηκαν αυτό το σενάριο», τόνισε ο εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.

«Από το φθινόπωρο του 2011 το ζήτημα της χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας είναι στο τραπέζι. Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος υπέβαλλε επίσημα αίτημα διάσωσης λόγω των προβλημάτων που απορρέουν από τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο και ειδικά τον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα διογκωμένος πέραν των ορίων βιωσιμότητας. Τελικά, το περασμένο Σάββατο το Eurogroup κατέληξε σε μία κοινά αποδεκτά λύση, ομόφωνα, στης οποίας όλα τα δομικά στοιχεία δε συμφωνούσε απόλυτα η Κομισιόν αλλά ήταν υποχρεωμένη να τη στηρίξει», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα