Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοούνται

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, Αμερικανοί ειδικοί στην καρδιολογία, την εσωτερική παθολογία, την γηριατρική και την ψυχιατρική εξηγούν ποιους πόνους δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε, αλλά αντιθέτως να θέτουμε αμέσως υπ’ όψιν του γιατρού.

1. Ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας. Αν παρουσιάσετε ξαφνικά έναν τρομερά δυνατό, ανεξήγητο πόνο στο κεφάλι, συμβουλευθείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να είναι από ιγμορίτιδα έως αιμορραγία ή όγκος

στον εγκέφαλο. Δεν πρέπει να αποκλείεται και η περίπτωση ανευρύσματος στον εγκέφαλο.

2. Πόνος στο στήθος, στη γνάθο, στον ώμο, στο μπράτσο και στην κοιλιά. Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν έμφραγμα. Έλεγχο θέλει και η διακοπτόμενη ενόχληση ή πόνος σε αυτά τα σημεία, που εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες (λ.χ. όταν περπατάτε), διότι μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη στηθάγχης.

3. Πόνος χαμηλά στη ράχη ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Συνήθως οφείλεται στην αρθρίτιδα. Άλλες πιθανές διαγνώσεις είναι έμφραγμα, πρόβλημα στην κοιλιά, ακόμα και οξύς διαχωρισμός της αορτής.

4. Πολύ δυνατός πόνος στην κοιλιά. Πιθανές αιτίες είναι η σκωληκοειδίτιδα, τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, το έλκος στο στομάχι ή αλλού στο πεπτικό και οι αποφράξεις των εντέρων – ασθένειες που χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

5. Εξουθενωτικός πόνος στη γάμπα. Μία από τις λιγότερο γνωστές απειλές για την υγεία είναι η δημιουργία θρόμβωσης σε φλέβα βαθιά στο πόδι. Αν ο θρόμβος απελευθερωθεί από το πόδι και, μέσω του αίματος, φτάσει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να κοστίσει τη ζωή.

6. Καυστικός πόνος στα πόδια. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, δεν ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους. Η αίσθηση καψίματος στα πόδια σαν κάτι να τα τρυπάει με βελόνες μπορεί να αποτελεί ένδειξη αδιάγνωστου διαβήτη που έχει ως αποτέλεσμα την περιφερειακή νευροπάθεια.

7. Ασαφείς, διάχυτοι πόνοι. Τα ασαφή επώδυνα συμπτώματα σε διάφορα σημεία του σώματος αποτελούν συχνή ένδειξη κατάθλιψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα