Μητσοτάκης κυβέρνηση: Στην δεύτερη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως πρωθυπουργός

Μητσοτάκης κυβέρνηση: Στην δεύτερη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως πρωθυπουργός και μόλις έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τρία πολύ σοβαρά προβλήματα, που θα κρίνουν και την πορεία της κυβέρνησής του αλλά και της χώρας. Το πρώτο εξ αυτών δεν είναι άλλο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που όπως αναφέρουν οι ειδικοί τείνει να ενσκήψει και στην χώρα μας. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει ως παρακαταθήκη την σωστή αντιμετώπιση σε υγειονομικό επίπεδο του πρώτου κύματος, αυτό ωστόσο

δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι ευκολότερα τώρα.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πιθανότητα ενός νέου lockdown στην οικονομία δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Το άνοιγμα του τουρισμού και η χαλάρωση των μέτρων οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την λήψη μέτρων περιοριστικού χαρακτήρα, όπως είναι οι τοπικοί περιορισμοί σε εστίαση και χώρους διασκέδασης, αλλά και την χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, κλειστούς χώρους και σχολεία.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Μητσοτάκης κυβέρνηση: Το πρώτο crash test

Το άνοιγμα των σχολείων θα αποτελέσει το πρώτο δυνατό crash test για την κυβέρνηση, αφού τυχόν λάθη και αστοχίες θα φέρουν απέναντί της μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, δηλαδή γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα. Το ίδιο αποτέλεσμα ενδέχεται να έχουν και πιθανές αστοχίες στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, μεταναστών και προσφύγων, αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, που εργάζεται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι ασαφείς οδηγίες και η τμηματική λήψη μέτρων προκάλεσαν σύγχυση και αμφιβολίες σε μια μερίδα των πολιτών, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων υγιεινής .

Ο οικονομικός παράγοντας

Αποτέλεσμα της πανδημίας είναι και το δεύτερο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό δεν είναι άλλο από τις οικονομικές επιπτώσεις. Ο ρυθμός της οικονομικής ζωής του τόπου απέχει παρασάγγας από τον κυβερνητικό προγραμματισμό πριν ένα έτος. Ουδείς μπορεί μέχρι στιγμής να προβλέψει το ποσοστό της ύφεσης ή της ανεργίας που θα επικρατεί τους επόμενους μήνες, ενώ παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται εντός των προβλεπομένων, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με τι ρυθμό θα αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το κράτος, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της αδυναμίας καταβολής από όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σε αυτήν την δύσκολη εξίσωση θα πρέπει να προστεθούν και οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αλλά και οι αναστολές πληρωμών και οι ενισχύσεις που θα δώσει το κράτος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Αυτά τα χρήματα δεν είναι λίγα και η χρησιμοποίηση μέρους του λεγόμενου «μαξιλαριού» δεν είναι απεριόριστη. Μια λύση αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο προγραμματισμός προβλέπει κατάθεση των ελληνικών προτάσεων στα μέσα Οκτωβρίου και εκταμίευση των πρώτων δόσεων (εάν έχουν εγκριθεί οι προτάσεις) το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η εξ ανατολών πίεση

Τρίτο και πολύ σημαντικό αγκάθι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του είναι η τουρκική προκλητικότητα, που εντείνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Μετά την συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο η χώρα μας αναμένει το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα, στο οποίο θα κριθεί εν πολλοίς και όλη η διπλωματική προσπάθεια των τελευταίων μηνών. Με τις ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή εδώ και αρκετές εβδομάδες και την πιθανότητα ενός «τεχνητού»> θερμού επεισοδίου από την Τουρκία να μην έχει απομακρυνθεί οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ψύχραιμες και αποτελεσματικές.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να τραβήξει επί μακρόν και η ελληνική διπλωματία οφείλει να αναζητήσει λύσεις τόσο εντός της συμμαχίας, όσο και εντός της ΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει αναπτύξει μια ρητορική που έχει πολλούς αποδέκτες και έχει σχηματίσει πολλές συμμαχίες τόσο στην Μεσόγειο, όσο και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Ωστόσο, για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή θα πρέπει να απομακρυνθούν τα τουρκικά πλοία από τα όρια των ελληνικών συνόρων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος. Το θετικό στην αντιμετώπιση αυτών των τριών αγκαθιών έως το τέλος του χρόνου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών για τους χειρισμούς του, κυρίως στην πανδημία και την ελληνοτουρκική κρίση. Ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίσουν στην κυβέρνηση, η εμπιστοσύνη αυτή ενδέχεται να κλονιστεί εάν οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν παράξουν αποτελέσματα.

Δείτε ακόμηΟ Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά των παιδιών τουΕπικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Παρλί για τα εξοπλιστικάΜητσοτάκης σε Ερντογάν: Δεν νοείται διάλογος υπό καθεστώς απειλών
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης,mitsotakis, diethni ekthesi thessalonikis