Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Σε τι βαθμό εξασφαλίζονται στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία, ότι θα διαβιώσουν φυσιολογικά, απολαμβάνοντας βολές που έχουν τα αντίστοιχα άτομα σε άλλες προηγμένες χώρες; Είναι ένα θέμα προς προβληματισμό, σήμερα 3 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

«Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

του 2004 μπήκε στη συνείδησή μας η έννοια των υποδομών, αλλά και των δικαιωμάτων ισότητας που οφείλουμε ως πολιτισμένη κοινωνία να παρέχουμε σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΜΕΑ. Πέρασαν εννέα, σχεδόν δέκα χρόνια από τότε. Ο «μεσογειακός» μας ενθουσιασμός ξεθύμανε στο πέρασμα του χρόνου και ότι απέμεινε είναι η σχετική νομοθεσία, εφαρμοζόμενη συνήθως κατά τύπο κι όχι κατ’ ουσία και κάποιες κακήν κακώς όχι μόνο κατασκευασμένες, αλλά και συντηρημένες ράμπες στα πεζοδρόμια, όπου ακόμα και αυτές είναι συνήθως κατειλημμένες από κάποιο γυαλιστερό ΙΧΕ...

Πέρα από υποχρέωση είναι και θέμα σεβασμού στο θεσμό της δημοκρατίας το να εξασφαλίζουμε συνθήκες ασφαλούς και άνετης διαβίωσης σε ΑΜΕΑ. Είναι επιτακτική ανάγκη για το μέλλον των επόμενων γενιών να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες στην παιδεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυγαγωγία και στα άτομα με αναπηρία. Όλα αυτά είναι στοιχεία που καταδεικνύουν το πολιτισμικό επίπεδο της κοινωνίας μας. Είναι ανεπίτρεπτο – στον 21ο αιώνα όπως συνηθίζουμε να λέμε – να εφαρμόζουμε ή να μην εφαρμόζουμε είτε από αμέλεια είτε λόγω εσφαλμένων τακτικών πολιτικές που αποκλείουν ανθρώπους από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Με απλά λόγια, που αποκλείουν ανθρώπους από την ίδια τη ζωή, ενώ η ίδια τους η αναπηρία σε καμία περίπτωση δεν τους αποκλείει. Δεν μπορεί ο κινητικά ανάπηρος να μην τολμάει να βγει από το σπίτι του γιατί δεν υπάρχει δρόμος να πορευτεί και δεν είναι σίγουρος για το αν η είσοδος του σπιτιού τους θα είναι προσβάσιμη όταν θα επιστρέψει. Δεν μπορεί π.χ. ο ίδιος άνθρωπος να στερείται τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός πρόσβασης, όταν τα μπάνια αυτά εκτός από την ευχαρίστηση που του προσφέρουν είναι απαραίτητα και ευεργετικά για την πάθησή του.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο των δράσεών της και τις πολλές φορές πέρα από τις αρμοδιότητές της, στέκεται αρωγός στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τους συλλόγους ΑΜΕΑ της περιοχής μας και επιδοτούμε ετησίως από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το Σύλλογο Προστασίας και Αγωγής Παιδιών και Εγκεφαλικές Κακώσεις Μεγάρων και το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Το εργαστήρι» στα Άνω Λιόσια. Παράλληλα, έχουμε τοποθετήσει ειδικές ράμπες πρόσβασης των ΑΜΕΑ στη θάλασσα στις παραλίες Κινέττας και Αλεποχωρίου δίνοντας τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας να απολαμβάνουν αυτά που για άλλους θεωρούνται αυτονόητα. Επίσης, διοργανώνουμε εκδηλώσεις τόσο για την ψυχαγωγία, όσο και τη στήριξη των παιδιών ΑΜΕΑ.

Η αναπηρία είναι μέσα στη ζωή, δεν είναι το περιθώριό της, ενώ το ενδεχόμενό της μας αφορά όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα