Εκσυγχρονίζονται τα φανάρια και γίνονται φιλικότερα στους τυφλούς

Στον εκσυγχρονισμό των Φωτεινών Σηματοδοτών προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, αντικαθιστώντας σταδιακά όλους τους κλασικού τύπου (με νήμα πυράκτωσης) λαμπτήρες των υφιστάμενων αναρτημένων φωτεινών σηματοδοτών που είναι τοποθετημένοι σε ιστούς με βραχίονα, με νέους λαμπτήρες τύπου LED.

Στόχος του συγκεκριμένου Προγράμματος, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε περίπου 100.0000 Ευρώ πλέον ΦΠΑ,

είναι η βελτίωση της ορατότητας και της ευκρίνειας των φωτεινών ενδείξεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά 85% τουλάχιστον η αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας και θα πολλαπλασιαστεί ο χρόνος ζωής των σηματοδοτών, με ανάλογη μείωση του κόστους συντήρησης για την Περιφέρεια Αττικής.

Οι εργασίες αντικατάστασης θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, από τους αναρτημένους σηματοδότες που βρίσκονται στο τμήμα της Παραλιακής Λεωφόρου, από το Δέλτα Φαλήρου μέχρι τη Λίμνη Βουλιαγμένης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (περίπου 160 σηματοδότες) και προβλέπεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου 2014.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς όλους τους πολίτες της Αττικής και ιδιαίτερα στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ΑμΕΑ, και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, το τελευταίο διάστημα εγκατέστησε 296 σύγχρονες ηχητικές διατάξεις για τη διευκόλυνση της διέλευσης ατόμων με προβλήματα όρασης από διαβάσεις πεζών με φωτεινούς σηματοδότες.

Οι παραπάνω διατάξεις τίθενται ήδη σταδιακά σε λειτουργία, αφού πρώτα προηγηθεί σε κάθε διάταξη επιτόπια αυτοψία των αρμοδίων της Περιφέρειας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών για την επιλογή και ρύθμιση των ήχων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συνδέσμου.

Η συνολική δαπάνη που απαιτήθηκε για την παραπάνω παρέμβαση (υλικά και εργασίες) ανέρχεται σε περίπου 110.000 Ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε δηλώσεις του τόνισε:

«Η Περιφέρεια Αττικής, πιστή στις δεσμεύσεις της για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών αποφάσισε την εγκατάσταση σύγχρονων ηχητικών διατάξεων, προκειμένου να διευκολύνει τη διέλευση των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης από διαβάσεις πεζών με φωτεινούς σηματοδότες.

Συνολικά, στην Αττική λειτουργούν περίπου 1.000 ηχητικές διατάξεις που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας και της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης και εκείνων των συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα όρασης».

Λίγα λόγια για τις ηχητικές διατάξεις:

Οι διατάξεις αυτές διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση των τυφλών ατόμων από σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών, παράγοντας ήχους ειδικά επιλεγμένους από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών κατά τη διάρκεια της πράσινης ένδειξης του σηματοδότη πεζών. Για την αποφυγή ηχορύπανσης και δημιουργίας όχλησης στους περιοίκους κάθε φορά που κάποιος τυφλός επιθυμεί να διασχίσει τη διάβαση, η παραγωγή των ήχων γίνεται μόνο με χρήση ειδικών ασύρματων τηλεχειριστηρίων με τα οποία έχει ήδη εφοδιάσει τους ενδιαφερόμενους η Περιφέρεια Αττικής.

Συνολικά, περίπου 1.000 ηχητικές διατάξεις λειτουργούν σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας Αττικής, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας και της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης και εκείνων των συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα όρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα