«Μία Παρέα, ένας Οδηγός κάθε φορά»

Θετική απήχηση είχε στους πολίτες της Πάτρας και του Αιγίου το μήνυμα που προώθησαν το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) με τη συνεργασία του Συλλόγου Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος «ο Άγιος Νικόλαος».

Αφορμή αποτέλεσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Τροχαία Πατρών, από τα οποία προκύπτει ότι το ποσοστό εμπλοκής του αλκοόλ στα θανατηφόρα συμβάντα από το 29% του 2010, ανέβηκε στο 53% το 2011.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21/7 στην Πάτρα και το Σάββατο 22/7 στο Αίγιο. Κατά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές την Παρασκευή στο Επιμελητήριο Αχαΐας με συντονιστή το δημοσιογράφο Μιχάλη Βασιλάκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και των συνδιοργανωτών και κάλεσε τους Πατρινούς να οδηγήσουν τον προσομοιωτή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) ώστε να νιώσουν τι συμβαίνει όταν οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο συγκοινωνιολόγος και υπ. δημ. δράσεων του ΙΜΕΤ Αθανάσιος Τσιούτρας πρότεινε έναν έξυπνο και ταυτόχρονα υπεύθυνο τρόπο διασκέδασης και απόλαυσης, την εναλλαγή του οδηγού της παρέας που στις εξόδους δε θα πίνει και θα την πηγαίνει με ασφάλεια στο σπίτι. Το μήνυμα της εκστρατείας είναι σταθερό εδώ και μία δεκαετία: «Μία παρέα, ένας οδηγός κάθε φορά». Ενημέρωσε για το ιστορικό της εκστρατείας με τίτλο «ΒΟΒ-Campaign» η οποία ξεκίνησε το 1995 από τους ζυθοποιούς και το Ινστιτούτο IBSR του Βελγίου, έφερε στην Ελλάδα το ΙΜΕΤ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) το 2001 με τίτλο «Αλκοόλ; Όχι Απόψε – Οδηγώ». Με συνδιοργανωτή την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) από τα πρώτα κιόλας χρόνια υλοποίησης, η απήχηση στο κοινό ήταν σημαντική και αυτό φαίνεται από τη σημαντική μείωση των θετικών αλκοτέστ (από 7.0% το 2001 σε 3,2% το 2004) και από την υιοθέτηση του ίδιου ή/και παρόμοιων μηνυμάτων από άλλους φορείς, εταιρείες και οργανώσεις τα χρόνια που ακολούθησαν. Υποστήριξε πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά να προβάλουμε συνεχώς το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αφομοιωθεί από όλες τις ηλικίες. Η Γενική Διευθύντρια της ΕΝΕΑΠ Σοφίκα Παπανικολάου εκτός από την αναφορά της στη συνεργασία με το ΙΜΕΤ, επεσήμανε πως χρειάζεται υπεύθυνη αντιμετώπιση όσων καταναλώνουν αλκοόλ και ότι η Τροχαία έχει συμβάλλει ουσιαστικά με τους εντατικούς ελέγχους προς αυτή την κατεύθυνση. Η Υποδιοικητής της Τροχαίας Πατρών Ιωάννα Παναγοπούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το 2011 ήταν μία χρονιά που το ποσοστό της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2010, με το 53% των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων να προκαλείται από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδ

Keywords
Τυχαία Θέματα