Έκθεση 17 οικονομολόγων: «Η Ε.Ε. υπνοβατεί προς την καταστροφή»

«Καμπανάκι» από 17 επιφανείς επιφανείς οικονομολόγους, οι οποίοι σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι «η Ευρώπη υπνοβατεί προς μια καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων» και ζητούν αλλαγή στάσης από τη Γερμανία, αλλά και την ‘Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα’.

«Η αίσθηση μιας κρίσης που δεν τελειώνει ποτέ, με το ένα ντόμινο μετά το άλλο, πρέπει να ανατραπεί» τονίζεται και προτείνονται δραστικά μέτρα, όπως η ενίσχυση των ευρωμηχανισμών στήριξης ή η μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους. Οι 17 οικονομολόγοι δηλώνουν πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα πρέπει να λύσουν δύο προβλήματα ξεχωριστά: αφ' ενός να αντιμετωπίσουν

το κόστος που έχει κληρονομηθεί από τον αρχικά ελαττωματικό σχεδιασμό του ευρώ και αφ' ετέρου να διορθώσουν τη δομή της ευρωζώνης.

Η έκθεση δημοσιεύεται από το ‘Ινστιτούτο Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ι.Ν.Ε.Τ.)’ της Νέας Υόρκης, το οποίο στηρίζεται από τον βετεράνο επενδυτή, Τζ.Σόρος. Ειδικότερα, την συνυπογράφουν επιφανείς οικονομολόγοι διεθνώς, εκ των οποίων και 2 σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, ο Πέτερ Μπόφιγκερ και Λαρς Φέλτ.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, σε αντίθεση με τους 170 Γερμανούς οικονομολόγους στις αρχές του μήνα, οι 17 διάσημοι συνάδελφοί τους επιμένουν στην αναγκαιότητα η Γερμανία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποτραπεί η κατάρρευση της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα