Μέχρι το τέλος του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -Τι λένε Στουρνάρας και Ντομπρόβσκις (βίντεο)

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2015, υπογράμμισαν από κοινού, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν,

Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκαν κατόπιν της συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι τα stress tests των τραπεζών θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σάββατο το πρωί. Τα επίμαχα αποτελέσματα θα καθορίσουν και το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και κατά τις χθεσινές επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της κυβέρνησης: Πρώτα η αξιολόγηση και κατόπιν η ανακεφαλαιοποίηση, υποχρεώνοντας την ελληνική πλευρά σε… «απότομη προσγείωση», μετά τις αυξημένες προσδοκίες από την επίσκεψη Ολάντ.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έφερε την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα της υλοποίησης της συμφωνίας. Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, και συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα, πρωτίστως των κόκκινων δανείων, δηλαδή των πλειστηριασμών.

Ο κ. Ντομπρόβσκις απογοήτευσε την κυβέρνηση ήδη από τις συναντήσεις τους χθες το μεσημέρι με το οικονομικό επιτελείο, μεταφέροντας ότι η Κομισιόν δεν αποσυνδέει την αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που δεν θέλει προβλήματα αυτή την εποχή, έχει ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση ώστε αυτή να προχωρήσει απρόσκοπτα, ο κ. Ντομπρόφσκις εκφράζει την σκληρή γραμμή της Γερμανίας -του Σόιμπλε- που αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Έτσι ξεκαθάρισε ότι “πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να προστατευθούν οι καταθέσεις. Εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου τότε από την αρχή του επόμενου θα ισχύσει το νέο καθεστώς για τις τράπεζες με κούρεμα των καταθέσεων. Έτσι όμως, υπό την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση είναι ευάλωτη σε πιέσεις και πρώτα απ όλα στο θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ντομπρόφκις φέρεται να εμφανίστηκε διαλλακτικός λέγοντας ότι “δεν χρειάζεται να είμαστε δογματικοί”, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν λύση μέσω της διαβούλευσης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων σχετίζεται με την κοινωνική ηρεμία και συνοχή, δίχως την οποία δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Νωρίτερα χθες ο κ. Ντομπρόφσκις είχε δηλώσει για τα κόκκινα δάνεια: “Η διαφορά που έχουμε στο θέμα αυτό, είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία που θα προσφέρεται…Στην περίπτωση των κόκκινων δανείων η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο. Η δουλειά στο επίπεδο αυτό θα συνεχιστεί και είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση”. Ενώ όμως ο κ. Ντομπρόφσκις εμφανίζεται διαλλακτικός στο θέμα των κόκκινων δανείων, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει είτε να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί είτε να δοθούν τα δάνεια σε funds που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σε αυτό το ενδεχόμενο όμως εκτός από την πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση, θα αυξηθεί και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης με κίνδυνο ο έλεγχος των τραπεζών να περάσει στο ΤΧΣ που θα ορίσει νέες διοικήσεις, με κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ στο τραπέζι είναι και το σενάριο μελλοντικής πώλησής τους.

Εφόσον όλες οι πλευρές μείνουν στις θέσεις τους το αδιέξοδο δεν αίρεται και το θέμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι θα φθάσει μέχρι και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα έχοντας την υποστήριξη και του προέδρου Ολάντ.

Ο κ. Ντομπρόφσκις όμως άσκησε πίεση σε όλο το φάσμα των ανοικτών θεμάτων. Για τα μεν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2 δις, που η κυβέρνηση προσδοκούσε να δωθούν εμπροσθοβαρώς μέχρι το τέλος του χρόνου τα μεταθέτει για το πρώτο εξάμηνο του 2016 αν και δέχεται την μείωση της εθνικής συμμετοχής προκειμένου να απελευθερωθούν.

Περιέγραψε τους στόχους και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της Κομισιόν για το σύνολο των ανοικτών θεμάτων: «Μελετήσαμε το πρόγραμμα του ESM, θέλουμε μία έγκαιρη πρώτη αξιολόγηση για να σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά η χώρα και να εξασφαλιστεί η επάνοδος της Ελλάδας στην ανάπτυξη… Χρειάζεται δουλειά, αλλά στόχος μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στο μήνα. Πρέπει να κλείσουν τα πρώτα ορόσημα και μετά τα δυο δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα».

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα